Një gjë e zakonshme e drejtimit të automjetit tregon se personi mund të jetë një psikopat!

Nëse jeni një nga ata njerëz që udhëtoni gjatë orëve të pikut, mund të vini re se rrugët janë plot me shoferë të cilët janë të mërzitur sepse individët pengojnë trafikun dhe nuk kujdesen për sigurinë.

Gjegjësisht, shkencëtarët kanë zbuluar se ekziston një zakon i zakonshëm në mesin e shoferëve që mund të jetë shenjë se dikush është në të vërtetë një psikopat. Studiuesit nga Universiteti i Regensburgut gjetën një lidhje të rëndësishme midis tipareve psikopatike dhe përdorimit të telefonave celularë gjatë timonit.

Drejtuesit që testuan shumë tipare të personalitetit si makiavelizmi, narcisizmi dhe psikopatia kishin shumë më tepër gjasa të përdornin telefonat e tyre dhe të mos ndiheshin keq për këtë.

Për hulumtimin, të dhënat u mblodhën nga 989 shoferë gjermanë të cilët iu nënshtruan anketave për të testuar secilën nga tre tiparet e personalitetit, të renditura në një shkallë nga 1 deri në 5. Në fund, hulumtimi tregoi se 61% e pjesëmarrësve pranuan të paktën herë pas here duke përdorur telefona celularë gjatë vozitjes.

Megjithatë, studiuesit zbuluan se rezultatet më të larta në secilën nga tre tiparet e personalitetit ishin të lidhura me rritjen e përdorimit të celularit gjatë drejtimit të automjetit.

Drejtuesit me rezultate më të larta të narcizmit dhe psikopatisë kishin gjithashtu më pak gjasa të ndiheshin fajtorë për sjelljen e tyre problematike të drejtimit. Ata që shënuan rezultate të larta në makiavelizmin, një tipar personaliteti që shpesh lidhet me sjelljen manipuluese, kishin më shumë gjasa të përpiqeshin të fshihnin përdorimin e celularit.

Studiuesit kanë zbuluar gjithashtu se tiparet psikopatike janë një parashikues i mirë nëse dikush do të kryejë një shkelje trafiku. Për dikë me një rezultat minimal të psikopatisë 1, studiuesit parashikojnë se ka një shans 9.89% për të kryer një shkelje të drejtimit të automjetit në 12 muajt e fundit.

Për dikë me një nivel mesatar psikopatie, probabiliteti për të kryer një kundërvajtje ngarje është 24%. Kjo shton një shans 56% për një rezultat psikopatie prej 4.33, rezultati më i lartë që studiuesit matën.

Pjesëmarrësit u testuan gjithashtu për përdorimin problematik të pajisjes, që është përdorimi i tepërt i celularit deri në atë pikë sa ndikon negativisht në fusha të tjera të jetës. Studiuesit vërejnë se ky fenomen mund të jetë çuditërisht i zakonshëm, me 50% të të anketuarve në një sondazh që thonë se nuk mund të jetonin pa një smartphone.

LEXO EDHE:

Back to top button