Një hap i madh është bërë në mbrojtjen e grurit nga ndryshimet klimatike

Gruri është një bimë që ndryshoi njerëzimin. Falë saj, raca njerëzore mund të ushqehet, pavarësisht se numri i njerëzve po rritet. “Grali i shenjtë” i mbrojtjes së grurit në të ardhmen është zbuluar, por ky zbulim nuk do të thotë se do të arrihet qëllimi përfundimtar.

Komunitetet e gjuetarëve-mbledhësve, duke luftuar për të mbijetuar në një mjedis armiqësor, u transformuan duke kultivuar grurë. Ky lloj bari i egër, i gjetur dikur në një zonë të vogël të Lindjes së Mesme, tani mbulon pjesë të mëdha të planetit. Ashtu siç theksoi historiani izraelit Yuval Noah Harari:

“Në fushat e mëdha të Amerikës së Veriut, ku 10,000 vjet më parë nuk u rrit asnjë bimë gruri, sot gruri shtrihet për qindra e qindra kilometra pa hasur në një bimë tjetër”.

Gruri siguron 20 për qind të kalorive nga sasia totale e kalorive që hyjnë në trupin e njeriut çdo ditë, por kultivimi i tij rrezikohet. Ajo është e kërcënuar nga ngrohja globale e shkaktuar nga njerëzit. Më konkretisht, kërcënohet nga valët e të nxehtit, thatësirat dhe zjarret në pyje.

Këto rreziqe mund të shmangen nga kërkimet e kryera në Qendrën John Ince në Norwich, MB. Ata po punojnë për ta bërë grurin më rezistent ndaj nxehtësisë dhe thatësirës. Për këtë qëllim, varietetet e grurit që ata kanë zhvilluar vetë po testohen në Spanjë. Testimi përfshin gjithashtu një ndërhyrje në strukturën gjenetike të grurit.

Aftësia e këtyre varieteteve për t’i bërë ballë nxehtësisë iberike do të përcaktojë se sa mirë mund të mbrohen të korrat e drithërave nga ndryshimet klimatike. Të lashtat e tjera, si orizi dhe patatet, ishin përgjegjëse për revolucionin bujqësor, por gruri ishte çelësi. Siç shkroi Harari në bestsellerin e tij Sapiens, gruri ishte çelësi për shpërthimin e popullsisë dhe shfaqjen e një elite të përkëdhelur.

Graham Moore, një profesor në Qendrën John Innes, theksoi përbërjen komplekse gjenetike të grurit si një problem në përpjekjen për ta bërë grurin më rezistent. Ai theksoi se gruri i fortë ose i fortë si një nga dy varietetet bazë të grurit ka dy gjene të ndryshme, ndërsa gruri i bukës si varieteti tjetër bazë ka tre gjene. Ai theksoi se qeniet njerëzore kanë një gjenom.

Përbërja komplekse gjenetike ka pasoja konkrete. Për të kontrolluar gjenet dhe kromozomet e ndryshme, gruri ka një gjen stabilizues që ndan kromozome të ndryshme në gjene të ndryshme. Kjo lejoi që të gjitha varietetet e grurit të kishin rendimente të larta. Megjithatë, ai gjen parandalon çdo shkëmbim të kromozomeve me varietetet e egra të grurit – gjë që i frustron gjenetistët në përpjekjet e tyre për të krijuar varietete të reja, më rezistente.

“Variantet e egra kanë karakteristika vërtet të dobishme – ato janë rezistente ndaj sëmundjeve, janë rezistente ndaj kripës, janë rezistente ndaj nxehtësisë. Ata kanë gjithçka që dëshironi për ta bërë më të lehtë rritjen e grurit në kushte më të vështira. “Kjo nuk ndodh sepse ai gjen e bën të pamundur pranimin e këtyre aftësive,” shpjegoi Moore.

Është një gjen që gjenetistët e quajnë “grali i shenjtë” i grurit.

“Gruri, pavarësisht rëndësisë së tij në dietën botërore, është dëshmuar të jetë më i vështiri për t’u studiuar për shkak të kompleksitetit dhe madhësisë së gjeneve të tij, krahasuar me të gjitha kulturat e tjera kryesore. Prandaj, kërkimi për gjenin që shkakton problemin është domethënës”, theksoi Moore.

Kaluan disa dekada dhe shkencëtarët nga Qendra John Innes më në fund arritën në kërkimin e tyre për “gralin e shenjtë”. Ata identifikuan një gjen kyç dhe e quajtën Zip4.5B. Ata krijuan një formë mutante të saj, duke lejuar që kromozomet e grurit të çiftoheshin siç duhet. Mundësoi ruajtjen e rendimentit, por nuk mundësoi krijimin e një varieteti që nuk do të kishte të gjitha karakteristikat e varieteteve të grurit të egër.

Të paktën 50 forma të ndryshme të gjenit Zip4.5B janë gjetur të ekzistojnë. Moore njoftoi se do t’i testojnë ato në varietete të ndryshme të grurit që kanë krijuar. Ai theksoi se qëllimi ishte të identifikoheshin varietetet që do të jenë më rezistente ndaj temperaturave të larta, shkruan Gazeta Guardian.

LEXO EDHE:

Back to top button