Një hulumtim jo i zakonshëm zbulon: Prindërit e pinguinëve flenë më shumë se 10,000 herë në ditë

Një hulumtim jo i zakonshëm zbulon: Prindërit e pinguinëve flenë më shumë se 10,000 herë në ditë

Shumica e prindërve luftojnë me mungesën e gjumit – por disa pinguinë kanë gjetur një mënyrë për të pushuar pak. Sipas një studimi të ri të botuar në revistën Science, pinguinët e Antarktidës folezojnë 10,000 herë në ditë. Por dremitjet e tyre janë të shkurtra dhe zgjasin rreth katër sekonda, shkruan Fox News .

Studiuesit nga disa vende, të udhëhequr nga Qendra Kërkimore e Neuroshkencës në Lyon, Francë, kryen studimin duke edukuar pinguinët dhe duke përdorur monitorimin në distancë të elektroencefalogramit (EEG), i cili zbulon ndryshimet në aktivitetin e trurit. 10,000 dremitje prej katër sekondash shtojnë deri në 11 orë gjumë gjatë ditës, gjë që studiuesit e konsiderojnë gjumin adekuat për pinguinët prindër.

Foto: Michael S. Nolan / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Nëse mikrogjumi përmbush funksionet e gjumit, atëherë kafshët që duhet të jenë zgjuar mund t’i drejtohen kësaj strategjie gjumi,” sugjeron studimi.

Edhe pse mikrogjumi është vërejtur te specie të tjera, duke përfshirë njerëzit, studiuesit thonë se gjetja e tyre te pinguinët ishte e pazakontë. Ata besojnë se ky lloj gjumi “mund të jetë një përshtatje për të përballuar nevojën për të qëndruar zgjuar dhe për të mbrojtur vezën e tyre duke përfituar ende nga gjumi”.

LEXO EDHE:

Back to top button