Një inspektor ushqimi zbulon atë që nuk do të blinte kurrë nga një dyqan

Inspektorët e ushqimit luajnë një rol kyç në garantimin e sigurisë së furnizimit me ushqim dhe për këtë arsye dinë se cilat ushqime në dyqane duhet të shmangen në masë të madhe

Inspektorët e ushqimit zbatojnë udhëzimet e përcaktuara nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) në procese të ndryshme të lidhura me ushqimin, nga prokurimi deri te shpërndarja, me qëllim ruajtjen e standardeve të rëndësishme që mbrojnë shëndetin publik, shkruan Express dhe transmeton Net.hr.

Ata zbuluan se çfarë ushqimesh nuk blejnë në dyqane. Qumështi i papasterizuar, i quajtur zakonisht qumësht i papërpunuar, kryeson listën e tyre. Ndryshe nga qumështi i pasterizuar, i cili i nënshtrohet një procesi ngrohjeje për të hequr patogjenët dhe për të zgjatur jetëgjatësinë e tij, qumështi i papërpunuar ruan gjendjen e tij natyrale.

Megjithatë, mungesa e pasterizimit përbën një rrezik për konsumatorët, pasi qumështi i papërpunuar mund të përmbajë baktere të dëmshme si salmonela, E. coli, listeria, brucella dhe më shumë, vuri në dukje Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Ekspertët e sigurisë ushqimore në përgjithësi këshillojnë kundër konsumimit të qumështit të papërpunuar për shkak të rreziqeve të qenësishme që lidhen me të.

“Shumë njerëz pretendojnë se qumështi i papërpunuar ka të gjitha këto përfitime shëndetësore, por thjesht nuk ia vlen të rrezikohet sepse ka shumë organizma patogjenë që janë ende të gjallë në atë qumësht, veçanërisht nëse ai vjen drejtpërdrejt nga një fabrikë përpunimi,” tha. Dr.Bryan Quoc Le, kimist ushqimor dhe konsulent industrial.

Në mënyrë të ngjashme, filizat e papërpunuara, të tilla si filizat e rrepkës, jonxhës dhe tërfilit, paraqesin sfida të sigurisë ushqimore. Zakonisht konsiderohen si një shtesë ushqimore për vaktet, por mund të përmbajnë edhe baktere të dëmshme si E. coli dhe salmonela.

“Në mënyrë që mikrobet të mbijnë, fara nuk mund të dezinfektohet siç duhet për të vrarë, për shembull, salmonelën. Por ka kultivues të filizave që bëjnë një punë të shkëlqyer dhe i kushtojnë shumë vëmendje pastrimit dhe higjienës, “shpjegoi profesoresha Callie Kniel, një mikrobiologe në Universitetin e Delaware.

Si masë paraprake, konsumatorët këshillohen që t’i lajnë filizat tërësisht përpara konsumimit për të zvogëluar gjasat e sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi.

Prodhimet e prera paraprakisht, që zakonisht gjenden në dyqanet ushqimore, gjithashtu ngrenë shqetësime nga perspektiva e sigurisë ushqimore.

“Nëse doni të hani ushqim të papërpunuar të prerë në copa, përballeni me të njëjtin rrezik mikroorganizmi si me filizat. Kjo pasi nuk e dimë se çfarë bënte personi pas banakut gjatë prerjes së produkteve dhe çfarë procedurash përdorte. Ushqimi i ambalazhuar, sipas ligjit, duhet të kalojë në një procedurë të rreptë, ushqimi i prerë aty për aty nuk duhet domosdoshmërisht”, thotë doktor Le.

Për më tepër, pjepri i prerë paraprakisht është veçanërisht i ndjeshëm ndaj rritjes së baktereve për shkak të natyrës së tyre të lagësht dhe poroze.

Ekspertët e sigurisë ushqimore po paralajmërojnë konsumatorët që të jenë të kujdesshëm kur blejnë dhe konsumojnë produkte të prera paraprakisht dhe kanë theksuar rëndësinë e larjes dhe ruajtjes së duhur për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve ushqimore.

Kur bëhet fjalë për stacionet e ushqimit të nxehtë, ku produktet e gatshme për t’u ngrënë shfaqen për blerje, mbajtja e temperaturës së duhur është thelbësore për të parandaluar rritjen e baktereve. Rregulloret e sigurisë ushqimore kërkojnë që ushqimi i nxehtë të mbahet në një temperaturë prej 57°C ose më të lartë, ndërsa ushqimi i ftohtë të mbahet nën 5°C.

Konsumatorët këshillohen të kontrollojnë pastërtinë e stacioneve të ushqimit të nxehtë dhe të sigurojnë që ushqimi të ruhet dhe të shërbehet në temperatura të sigurta për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.

LEXO EDHE:

Back to top button