Një krah i ri robotik mund të ndihmojë pacientët me goditje në tru

Një krah i ri robotik mund të ndihmojë pacientët me goditje në tru

Studiuesit në Universitetin e Aberdeen kanë zhvilluar një krah të ri robotik që mund t’i ndihmojë njerëzit të shërohen nga një goditje në tru.

Pajisja u zhvillua nga studenti i doktoraturës James Greig. Sipas tij, krahu robotik mund të ndihmojë pacientët të kryejnë fizioterapi në shtëpi, krahas fizioterapisë ekzistuese të asistuar.

Greig vuri re mungesën e opsioneve për të hyrë në fizioterapi dhe pa nevojën për të zhvilluar teknologji që mund të përdoret në mënyrë të sigurt në shtëpi.

Krahu robotik është një pajisje e lehtë që përdor një material fleksibël dhe të fryrë për të mbështetur krahun ndërsa kryen lëvizjet bazë të përsëritura, të cilat janë çelësi për rehabilitimin e goditjes në tru.

Një tjetër avantazh kryesor i pajisjes është se është i disponueshëm në komunitet. Mund të përdoret nga kushdo që ka nevojë, pa ndihmën e një profesionisti, sepse është i lehtë për t’u përdorur. Rehabilitimi pas një goditjeje varet nga lëvizshmëria e gjymtyrëve.

Pajisja robotike vishet në shpatull dhe krah, dhe funksionon duke pasur një kompresor të vogël që pompon ajrin në një seri shiritash të fryrë që shtypen kundër njëri-tjetrit dhe stimulojnë lëvizjen e gjymtyrëve, disi si një kaçurrelë bicepsi.

Edhe pse fillimisht u krijua për të ndihmuar pacientët me goditje në tru, kjo pajisje mund të përdoret nga kushdo që i nënshtrohet fizioterapisë për këtë lëvizje specifike të krahut.

Këto risi janë pjesë e fushës relativisht të re të robotikës së butë, e cila ndryshon nga robotët e ngurtë të zakonshëm sot. Studiuesit kontaktuan gjithashtu një grup fizioterapistësh, të cilët dhanë reagime inkurajuese për pajisjen.

LEXO EDHE:

Back to top button