Një lloj kërpudhash mund të zëvendësojë plastikën në të ardhmen

Një lloj kërpudhash mund të zëvendësojë plastikën në të ardhmen

Kërpudhat e lehta që jemi mësuar t’i hamë nuk njihen për forcën e tyre. Por kushëriri i tyre i largët, Fomes fomentarius, mund të zëvendësojë plastikën e sotme, sipas një studimi të ri. Këto kërpudha në formë patkoi mund të gjenden kudo në botë dhe të fshihen në lëvoren e pemëve.

Këto kërpudha janë përdorur prej kohësh si dru zjarri dhe madje edhe për lëkurë artificiale, por tani studiuesit nga Finlanda kanë zbuluar se ato mund të bëhen një plastikë biologjike që i ngjan strukturës së plastikës së zakonshme.

Ekipi beson se kërpudhat do të jenë të shkëlqyera për prodhimin e materialeve shumëfunksionale me veti superiore për një sërë aplikimesh mjekësore dhe industriale në të ardhmen, të tilla si dizenjimi i produkteve të fuqishme si jelekët antiplumb, ekzoskelete aeroplanësh ose veshje sipërfaqësore për xhamat e përparme. Për të përcaktuar fortësinë e kërpudhave, studiuesit përdorën mjete të analizës kimike dhe mekanike për të parë brenda tyre.

Studiuesit zbuluan se kërpudha përbëhet nga tre shtresa të dallueshme: një guaskë e jashtme e fortë, një shtresë si shkumë e përbërë nga tuba të uritur të mbushur fort të quajtur himenofore.

Përkundër faktit se të tre shtresat përbëhen kryesisht nga miceli dhe përbërës të tjerë kimikë të ngjashëm, ndryshimi në mikrostrukturën dhe dendësinë e shtresave krijon veti të ndryshme mekanike. Kjo veçori është thelbësore sepse tregon se si ndryshimet e vogla në materialet që përbëjnë kërpudhat mund të japin veti të ndryshme.

Një tjetër veçori e pazakontë që ekipi zbuloi është aftësia e tij për të mbetur e lehtë, ndërkohë që siguron forcën e materialeve shumë më të rënda.

LEXO EDHE:

Back to top button