Një lloj papagalli përdor mjete dhe mban me vete një çantë për të zgjidhur detyra të ndërlikuara

Hulumtimet eksperimentale kanë treguar se speciet më të vogla të kakados e kuptojnë se si të përdorin një lloj të caktuar mjeti për të zgjidhur një detyrë.

Larg në ishujt Tanimbar në Indonezi jeton një specie endemike papagalli i quajtur Tanimbar corella, ose kakato Tanimbar. Lloji që është më i vogli në madhësi, por ka edhe jetëgjatësinë më të shkurtër – 30 vjet në robëri – në mesin e kakatove. Dhe ndërsa mund të imitojë fjalimin e njeriut, nuk konsiderohet aq i suksesshëm sa speciet e tjera të këtij lloji, por ajo që shkencëtarët kanë zbuluar kur bëhet fjalë për të është se mund të përdorë një grup të tërë mjetesh.

Gjegjësisht, edhe pse prej vitesh thuhet se sorrat e Kaledonisë së Re janë kampionët absolut të botës së shpendëve kur bëhet fjalë për përdorimin e grupeve të mjeteve, për të kuptuar përzgjedhjen dhe përdorimin e tyre në varësi të llojit të detyrës apo qëllimit, sugjerojnë rezultatet e një studimi të ri. që tha Kakadi mund të jetë edhe më i aftë – disa prej tyre përdorën deri në tre lloje veglash si “takëm” dmth. për të nxjerrë farat nga frutat. Përveç tyre, studiuesit kanë vërejtur një sjellje të tillë tek kafshët jo-njerëzore vetëm te shimpanzetë e egra.

Eksperiment me kafaz dhe arrë

Autori i parë i studimit, Dr. Antonio Osuna-Mascaro i Universitetit të Mjekësisë Veterinare në Vjenë, shpjegoi se ai dhe kolegët e tij kishin pyetur veten për disa kohë nëse specia po përdorte një lloj tjetër mjeti, vetëm për të kuptuar se mjeti i parë ishte jo të asnjë lloji.dobi. Prandaj, ata zhvilluan një eksperiment dhe vendosën të gjenin përgjigjen për këtë pyetje interesante.

Së pari, Dr. Osuna-Mascaro donte që papagajtë të njiheshin me kafazin që përmban arrë. Më pas atyre iu ofruan dy vegla me të cilat mund ta arrinin atë – një shkop me të cilin mund të “thyenin” pengesën midis tyre dhe ushqimit dhe një mjet më të gjatë me të cilin mund të nxirrnin arrën. Doli se nga dhjetë papagaj edhe shtatë e kuptonin se si t’i përdornin të dy mjetet, ndërsa dy e zgjidhën detyrën në provën e parë.

Meqenëse shumica dërrmuese ishin jashtëzakonisht të suksesshme në kryerjen e detyrës disa herë radhazi, pesë prej tyre u futën rastësisht në eksperimentin tjetër të ngjashëm me kafaze, me zgjedhjen e mjetit në varësi të llojit të kutisë. Rezultati – nga 150 përpjekje, zogjtë përdorën mjetin e duhur 128 herë. Kjo i bëri autorët të arrinin në përfundimin se kakatoja Tanimbar janë në gjendje të përdorin spontanisht një grup të ri mjetesh dhe të mësojnë ta zbatojnë atë sipas nevojës.

Më në fund, ekipi donte të zbulonte nëse kakato mund të mbanin një grup mjetesh me vete. Për ta bërë këtë, zogjtë duhej të mbanin dy mjete në sqepin e tyre dhe të ngjisnin një shkallë të shkurtër ose të fluturonin në kafaz nga një platformë tjetër. Atyre iu ofrua gjithashtu një kashtë në të cilën mund të ngjisnin një shkop, të cilin më pas mund ta mbanin si një send.

“Ne me të vërtetë nuk e dinim nëse kakato do të transportonin dy objekte së bashku,” shpjegoi bashkëautorja e studimit dhe biologia Alice Oyersperg e Universitetit të Mjekësisë Veterinare në Vjenë. Ai shtoi se si herën e kaluar, vetëm disa nga kutitë kishin një pengesë, kështu që zogjtë duhej të vendosnin nëse u duhej vetëm një mjet apo të dyja. Shumica e tyre e mbanin kompletin sipas nevojës, gjë që tregon se e dinin paraprakisht kur u duheshin të dyja mjetet.

Përfundimi përfundimtar është se shkencëtarët kanë ende shumë për të mësuar në lidhje me inteligjencën e specieve të shpendëve, por është pothuajse e sigurt që kakatoja Tanimbar posedon njëfarë shkalle njohurie që i lejon ata të përdorin mjete dhe në këtë mënyrë të kryejnë me sukses detyra të caktuara.

 

LEXO EDHE:

Back to top button