Një mjek paralajmëron për dy lloje qumështi që shkaktojnë yndyrë në bark

Qumështi është një element kryesor i shumë dietave, duke siguruar lëndë ushqyese thelbësore si kalciumi dhe proteinat.

Megjithatë, me rritjen e intolerancës ndaj laktozës dhe preferencave dietike, alternativat e qumështit me bazë bimore si qumështi i bajames dhe soja po bëhen gjithnjë e më popullore.

Ndërsa këto opsione me bazë bimore mund të ofrojnë përfitime shëndetësore, disa lloje, veçanërisht ato me sheqerna të shtuara ose yndyrna të pashëndetshme, mund të kontribuojnë në akumulimin e yndyrës në bark.

Dr. Ralph Waldo, M.D., paralajmëroi për dy lloje qumështi që duhen shmangur nëse duam të reduktojmë yndyrën e barkut: qumështin e orizit dhe qumështin e sojës.

Qumështi i orizit është natyrisht i lartë në karbohidrate dhe shumë marka të blera në dyqane përmbajnë sheqerna të shtuara. Indeksi i lartë glicemik i qumështit të orizit mund të shkaktojë rritje të niveleve të sheqerit në gjak, duke çuar në rritjen e depozitimit të yndyrës, veçanërisht në zonën e barkut.

Qumështi i sojës është një tjetër opsion i njohur me bazë bimore, por ai përmban komponime që mund të prishin ekuilibrin hormonal te disa njerëz.

“Qumështi i orizit është i pasur me sheqerna, shpesh përmban mbi 10 gramë për 240 mililitra. Kjo rritje e sheqerit në gjak nxit ruajtjen e yndyrës në zonën e barkut. “Qumështi i sojës përmban përbërës të quajtur izoflavone, të cilat mund të prishin hormonet dhe të nxisin akumulimin e yndyrës rreth belit”, tha mjeku për SheFinds.

Të dyja opsionet mund të jenë pjesë e një diete të ekuilibruar, por konsumimi i tepërt, veçanërisht i varieteteve të ëmbëlsuara, mund të kontribuojë në dhjamin e barkut.

Pra, për ata që kërkojnë alternativa më të shëndetshme, ka mundësi më të mira.

Dr. Waldo rekomandon veçanërisht qumësht bajameje ose kokosi pa sheqer të shtuar.

“Opsionet më të mira janë varietetet e pa sheqerosura të qumështit të bajames ose kokosit. Qumështi i bajames siguron yndyrna të shëndetshme që kënaqin urinë dhe qumështi i kokosit përmban trigliceride me zinxhir të mesëm që mund të nxisin metabolizmin. Për humbje peshe, zgjidhni varietete pa sheqer dhe madhësitë e porcioneve të orës. Këto opsione ofrojnë lëndë ushqyese pa efektet jo të shëndetshme të qumështit të tjerë me bazë bimore”, përfundoi doktori.

LEXO EDHE:

Back to top button