Një nga më të shëndetshmet për gatim: Një truk për të ditur nëse vaji juaj i ullirit është vërtet ekstra i virgjër
Një nga më të shëndetshmet për gatim: Një truk për të ditur nëse vaji juaj i ullirit është vërtet ekstra i virgjër
Më shumë se gjysma e vajrave të ullirit që shiten në treg si ekstra të virgjër nuk e plotësojnë këtë deklaratë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të dini se si të njihni vajin e vërtetë ekstra të virgjër të ullirit.
Ekziston një truk i thjeshtë që do t’ju ndihmojë të gjeni të duhurin: lëreni vajin në frigorifer për 24 orë. Nëse trashet dhe ngurtësohet, atëherë është vaj i vërtetë dhe nëse nuk ndryshon, do të thotë se ka aditivë.
Është e rëndësishme të dini se në asnjë rrethanë nuk duhet të ruhet ky lloj vaji në frigorifer, por në një vend më të errët, në temperaturë ambienti dhe në një shishe qelqi të errët.
Shtypja dhe filtrimi
Përdorni vaj ulliri ekstra të virgjër në dietën tuaj sa herë që është e mundur për shkak të vetive të tij të jashtëzakonshme. Vaji ekstra i virgjër ka një efekt antioksidant dhe anti-inflamator. Vaji i pastër i virgjër i ullirit është më i shëndetshmi sepse përftohet thjesht duke shtypur dhe filtruar ullinjtë e shëndetshëm. Nëse në deklaratë thuhet “vaj ulliri”, produkti duhet të merret duke përzier vaj ulliri të rafinuar me vaj ulliri ekstra të virgjër ose të virgjër.
Vaji ekstra i virgjër i ullirit nuk përmban më shumë se 0,8 gram acide yndyrore të lira të shprehura si acid oleik për 100 gram vaj, ndërsa vaji i ullirit i virgjër merret direkt nga ulliri, ekskluzivisht me procedura mekanike dhe përmban maksimumi 2 gram të lirë. acide yndyrore të shprehura si acid oleik për 100 gram produkt.
Mbi vajin e virgjër thuhet “vaj i përftuar drejtpërdrejt nga fruti i ullirit ekskluzivisht me procedura mekanike”. Sa më e theksuar të jetë hidhësia, aq më shumë antioksidantë përmban, gjë që është e dëshirueshme për shëndetin kardiovaskular.
Vaji i ullirit ndihmon në uljen e kolesterolit të keq dhe kolesterolit total në gjak dhe rrit kolesterolin e mirë, si dhe redukton shfaqjen e aritmive, mpiksjen e gjakut dhe formimin e mpiksjes së gjakut. Ndihmon në normalizimin e sheqerit në gjak dhe për këtë arsye është i dëshirueshëm në dietën e njerëzve me diabet. Përveç kësaj, mbron lëkurën, materialin gjenetik në qeliza, ndihmon në neutralizimin e efekteve negative të pirjes pasive të duhanit dhe forcon mekanizmin mbrojtës të trupit tonë.
Mund të përdoret edhe për tiganisje
Një pyetje që bëhet shpesh është, a lejohet të skuqet vaji i ullirit? Përgjigja është: gjithmonë preferoni ta vendosni në sallata, por pavarësisht besimit të zakonshëm se vaji i ullirit nuk duhet përdorur në gatim sepse shkatërrohen të gjitha substancat e vlefshme të tij, asgjë e keqe nuk do të ndodhë edhe nëse e përdorni për pjekje dhe skuqje.
Vajrat e pasur me acide yndyrore të pangopura zakonisht nuk janë të përshtatshëm për tiganisje, por vaji i ullirit bën përjashtim sepse përmban një përqendrim të lartë të acidit yndyror oleik të pangopur, i cili kontribuon në qëndrueshmërinë e vajit në temperatura të larta.