Një pajisje e fuqishme prodhon një temperaturë prej 1050°C vetëm nga rrezet e diellit

Një pajisje e fuqishme prodhon një temperaturë prej 1050°C vetëm nga rrezet e diellit

Inxhinierët kanë zhvilluar një pajisje që mund të gjenerojë temperatura mbi 1000°C duke mbledhur rrezet e diellit. Një ditë mund të përdoret si një alternativë e gjelbër ndaj përdorimit të lëndëve djegëse fosile në prodhimin e materialeve si çeliku, qelqi dhe çimentoja.

Gjegjësisht, për të prodhuar materialet e përmendura është e nevojshme që lëndët e para të ngrohen në mbi 1000 gradë Celsius. “Rreth gjysma e energjisë që ne përdorim nuk shndërrohet në energji elektrike”. Përdoret për të prodhuar materiale që na duhen në jetën tonë të përditshme dhe në industri”, tha Emiliano Casati nga ETH Zurich në Zvicër, siç raportohet nga New Scientist.

Marrës diellor special
Furrat diellore që përqendrojnë dritën e diellit në një marrës përmes një sërë pasqyrash lëvizëse mund të gjenerojnë temperatura të larta, por ato nuk mund të kalojnë 1000 gradë. Kështu Cassati dhe kolegët e tij projektuan një marrës diellor me një shtresë kuarci.

Kuarci është një material i tejdukshëm që transmeton energjinë e dritës, por bllokon energjinë e nxehtësisë. Kjo do të thotë, ndërsa silikoni nxehet nga rrezet e përqendruara të diellit, kuarci parandalon që energjia e nxehtësisë të largohet; ruajtja e nxehtësisë dhe reduktimi i humbjes së energjisë në sistem.

Temperaturat e krijuara prej 1050°C
Ekipi testoi marrësin diellor të modifikuar në një strukturë që simulon dritën e diellit dhe zbuloi se ai mund të gjeneronte lehtësisht 1050°C dhe mund të arrinte 1200 gradë. Edhe pse këto janë rezultatet paraprake të testit për momentin, Cassati shpreson që një ditë ky marrës të përdoret gjerësisht si një alternativë e gjelbër për gjenerimin e temperaturave të larta në industri.

Hulumtimi, i titulluar “Solar Thermal Trapping at 1000°C dhe lart”, u botua në revistën Device.

LEXO EDHE:

Back to top button