Një pediatre nga Harvardi tregon 5 gjëra që nuk i bën kurrë kur fëmijët e saj janë të sëmurë

Një pediatre nga Harvardi tregon 5 gjëra që nuk i bën kurrë kur fëmijët e saj janë të sëmurë

Kelly Fradin është nënë e dy fëmijëve dhe një pediatre e arsimuar në Harvard . Ajo ndau pesë gjëra që nuk i bën kurrë kur fëmijët e saj janë të sëmurë.

– Si çdo prind, edhe unë e di sa e vështirë është të kujdesesh për një fëmijë të sëmurë. Ekziston ajo përzierje e vështirë e emocioneve – frika, dashuria, konfuzioni, shqetësimi dhe trishtimi. Dhe kur fëmija juaj është i sëmurë, gjëja e fundit që ju nevojitet është të përmbyteni me informacione kontradiktore ose këshilla të pakërkuara. Ju vetëm dëshironi që fëmijët të jenë më të mirë – thotë pediatri.

Si një pediatre e kujdesit kritik të trajnuar në Harvard dhe nënë e dy fëmijëve, këtu janë pesë gjëra që nuk i bëj kurrë kur të vegjlit e mi janë të sëmurë:

Nëse kanë temperaturë por janë në gjumë, mos i zgjoni kurrë për ilaçe

Gjumi është i rëndësishëm për shërimin, rimëkëmbjen dhe rritjen, dhe është e vështirë të flemë mjaftueshëm kur kollihemi ose kemi hundë të mbytur.

– Duke i lejuar fëmijët të pushojnë, ne sigurojmë që sistemi i tyre imunitar të jetë më i aftë të luftojë virusin – thekson ajo për CNB.

Ai gjithmonë jep ilaçe për të ulur temperaturën nëse fëmijët nuk duken mirë

– Nëse fëmija ka temperaturë dhe merr frymë më shpejt ose më vështirë, pi më pak lëngje ose nuk fle dot, nuk do të hezitoja t’i jepja barna të sigurta dhe efektive si ibuprofeni – thotë doktor Freidin, por thekson se është e nevojshme të vizitohet mjeku nëse ju i përdorni ilaçet të paktën tre herë në ditë për më shumë se tre ditë.

Temperatura e tyre nuk është kurrë më e fokusuar për të sesa pamja e tyre

Dr. Freidin pohon se termometrat nuk janë më të saktët dhe për këtë arsye paralajmëron: “Shikoni fëmijën tuaj para se të filloni panikun”.

Nëse fëmijët janë të qetë, marrin frymë normalisht dhe të hidratuar, situata ndoshta nuk kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Gjithashtu, nëse fëmija duket shumë i sëmurë dhe termometri thotë se nuk ka temperaturë, ai mund të ketë ende nevojë për kujdes mjekësor.

Nuk përdor shurupe, por mjaltë për të lehtësuar kollën

Akademia Amerikane e Pediatrisë nuk rekomandon ilaçe kundër kollës dhe pediatri është dakord.

– Për fëmijët më të mëdhenj se një vjeç përdor vetëm mjaltë ose shurup për kollën me mjaltë si përbërës kryesor. Doli se ato funksionojnë njësoj si barnat e tjera, por me më pak rreziqe – thotë ajo.

Asnjëherë mos e matni ilaçin me lugë

Gati 700,000 fëmijë keqtrajtohen me medikamente çdo vit. Fëmijët e vegjël janë në rrezikun më të madh, pasi shpesh ka shumë njerëz që kujdesen për ta, të cilët mund të mos kontrollojnë se kush dhe kur u jep ilaçe ose të ngjashme, pavarësisht nga qëllimet më të mira.

Ekziston edhe kompleksiteti i përdorimit të barnave të lëngshme. Dozat e barnave për fëmijët ndryshojnë në varësi të moshës dhe peshës, dhe lugët e çajit dhe lugët janë të madhësive të ndryshme, kështu që ato përzihen. Për arsye sigurie, doktoresha Freidin studion gjithmonë udhëzimet e dozimit në mililitra dhe ua jep fëmijëve duke përdorur një shiringë për t’u siguruar që ajo ka dhënë dozën e duhur dhe për të parandaluar gabimet, raporton CNN.

 

LEXO EDHE:

Back to top button