Një pikë e madhe me madhësinë e katër Tokave është shfaqur në Diell

Një njollë e madhe u shfaq në Diell, sa katër Toka

Siç informon Shoqëria Astronomike Kroate, kjo është një kohë e aktivitetit më të madh të Diellit dhe më pas shfaqen njolla në sipërfaqe. Nuk bëhet fjalë për diçka që nuk dihej më parë apo për diçka të çuditshme.

“Ditët e fundit ylli ynë Dielli ka qenë shumë aktiv me një numër rekord njollash, por edhe një pikë sa katër Toka, e cila është në kufirin e dukshmërisë me sy të lirë”, shkruan kroati. Shoqëria Astronomike.

“Përkatësisht, Dielli ka një cikël aktiviteti prej njëmbëdhjetë vitesh, dhe aktiviteti i radhës maksimal duhet të ndodhë në vitin 2025, pas së cilës Dielli duhet të ‘qetësohet’ sërish”.

Njollat ​​diellore dhe numri i tyre janë një tregues i drejtpërdrejtë i aktivitetit diellor, sa më shumë njolla, aq më i madh është aktiviteti. Njollat ​​e diellit janë zona më të ftohta në sipërfaqen e Diellit, të cilat ne i quajmë fotosferë. Fotosfera ka një temperaturë rreth 5000 °C, ndërsa pikat janë vende me temperaturë rreth 3500 °C”, thuhet në njoftim.

“Njollat ​​në Diell janë vendet ku shpërthen fusha magnetike apo forca magnetike e fushës magnetike diellore, e cila në vitet e aktivitetit të lartë ‘merr frymë’. Duhet thënë se në dy-tre vitet e ardhshme duhet të jemi pak më të kujdesshëm ndaj ekspozimit në diell”, thonë nga Shoqata Astronomike Kroate dhe shtojnë:

“Në asnjë rrethanë mos e shikoni Diellin pa filtra të posaçëm për këtë qëllim, sepse mund të dëmtoni përgjithmonë shikimin tuaj ose të humbni shikimin përgjithmonë”.

LEXO EDHE:

Back to top button