Një pikturë abstrakte e varur gabimisht për 77 vjet – tani e ka zbuluar muzeu

Një pikturë e artistit abstrakt holandez Piet Mondrian e varur me kokë poshtë për 77 vjet, zbuloi këtë javë menaxhmenti i muzeut Kunstsammlung në Düsseldorf, ku është ekspozuar aktualisht. Të shtunën u hap në institucion një retrospektivë madhore e piktorit holandez dhe vepra më e vlefshme është piktura New York City 1 e vitit 1941. Por kjo pikturë varet me kokë poshtë, zbuloi muzeu këtë javë.

“Në fotografinë e bërë në vitin 1944, pashë se kanavacja e grilës ishte përballë drejtimit tjetër. Kjo më intrigoi”, tha Suzanne Mayer-Booser, kuratorja e ekspozitës, në një intervistë me të përditshmen gjermane FAZ të shtunën. Piktura, me disa vija të kuqe, të verdha dhe blu që kryqëzohen në kënde të drejta, u shfaq me kokë poshtë një vit më vonë në Moma, Nju Jork, thotë Mayer-Booser.

Një gabim i shkaktuar nga një nënshkrim në shpinë?

Kur u transferua në muzeun e Dyseldorfit në vitin 1980, u instalua në të njëjtën mënyrë. Ndoshta gabimi ka ndodhur sepse “fotografia nuk është e nënshkruar”, beson Mayer-Bieser. Se si duhet të varej u përcaktua vetëm nga ajo që “menaxheri i pasurisë shkroi në anën e pasme të kornizës” pas vdekjes së Mondrian.

Piet Mondrian, i lindur në 1872, është ndër përfaqësuesit kryesorë të lëvizjes holandeze të artit De Stijl (Stil), i njohur nga linjat horizontale dhe vertikale dhe ngjyrat kryesore. Ai fitoi famë botërore me pikturën Victory Boogie Woogie, e cila konsiderohet si një nga veprat më të mëdha të shekullit të 20-të.

LEXO EDHE:

Back to top button