Një prej shenjave të hershme të Alzheimerit është edhe ndryshimi në shikim

Një prej shenjave të hershme të Alzheimerit është edhe ndryshimi në shikim

Një nga shenjat më të hershme që ju mund të vuani nga sëmundja e Alzheimerit mund të jenë ndryshimet në shikimin tuaj, thonë ekspertët.

Sëmundja zemërthyese është një nga llojet më të zakonshme të demencës dhe sa më herët të diagnostikohet aq më mirë është për pacientin. Mund të jetë e vështirë të kuptosh që dikush e ka këtë gjendje herët – dhe shumë nga simptomat shpesh i nënshtrohen faktorëve duke përfshirë depresionin ose stresin.

Alzheimer është një sëmundje progresive, ku simptomat e demencës përkeqësohen gradualisht gjatë disa viteve. Në fazat e hershme, humbja e kujtesës është e lehtë, por me Alzheimer në fazën e vonë, individët humbasin aftësinë për të vazhduar një bisedë. Trajtimi po përmirësohet gjatë gjithë kohës, që do të thotë se një diagnozë e shpejtë është vendimtare.

Ka shenja më të lehta për t’u dalluar. Njerëzit mund të kenë vështirësi të bashkohen ose të ndjekin një bisedë dhe ata mund të ndalojnë papritur dhe të mos kenë asnjë ide se si të vazhdojnë të flasin ose të fillojnë të bëjnë pyetje ose të përsërisin veten. Fatkeqësisht, njerëzit me Alzheimer gjithashtu mund të luftojnë me data, stinë, vite të veçanta dhe kalimin e kohës në përgjithësi.

Por ka simptoma të tjera më pak të njohura për t’u kujdesur. Një ndryshim delikat në vizionin tuaj është një tjetër simptomë. Një sondazh i fundit i YouGov tregoi se më pak se gjysma e pjesëmarrësve mund ta quajnë “humbjen e kujtesës” si një efekt të demencës.

“Disa njerëz mund të fillojnë të përjetojnë shqetësime vizuale. Këto simptoma janë të zakonshme në sëmundjen e Alzheimerit së bashku me problemet e kujtesës, por mund të jenë çështjet kryesore në dy lloje të ndryshme të demencës”.

“Disa simptoma të hershme vizuale në DLB mund të përfshijnë halucinacione, si shikimi i njerëzve ose objekteve që nuk janë aty edhe pse ato mund të duken reale për personin që përjeton halucinacionet. Në PCA, simptomat vizuale përfshijnë probleme me gjykimin e thellësisë ose përcaktimin e formave, për shembull duke pasur vështirësi në vendosjen e hapave ose ecjen në shkallë”, thuhet sipas sondazhit të YouGov, shkruan Mirror.

LEXO EDHE:

Back to top button