Një psikiatër shpjegon pse duhet të ndërroni punë çdo 10 vjet

Ai argumenton se ndryshimi i karrierës çdo dhjetë vjet është çelësi për t'u ndjerë i përmbushur

Nasir Ghaemi, profesor i psikiatrisë në Qendrën Mjekësore Tufts në Boston, beson se “pengesa më e madhe drejt suksesit është suksesi”. Ai tha për Psychology Today se ai beson se njerëzit që ndihen rehat në punët e tyre mund të ndalojnë së përparuari dhe të përfundojnë duke u ndjerë të paplotësuar.

Kur të bëni një ndryshim?

Për të ecur përpara, njerëzit duhet të ndryshojnë një gjë të rëndësishme në jetën e tyre çdo dhjetë vjet, e cila mund të jetë një hobi ose një punë. Ai argumenton se ndryshimi mund t’i bëjë njerëzit më të lumtur se më parë.

“Duhet të ndryshoni atë që bëni apo si jetoni çdo dhjetë vjet”, tha ai.

Ai thotë se hapësira kohore mund të ndryshojë në varësi të faktit nëse një person është i suksesshëm apo i pasuksesshëm në punën e tij. Nëse gjërat marrin një kthesë për keq, ai thotë se do të ishte e dobishme për të bërë një ndryshim pas pesë vjetësh. Nëse karriera ecën mirë, ai sugjeron ndryshime pas 15 vitesh, por jo më shumë se kaq.

“Shumë shpesh mendojmë se duhet të bëjmë një ndryshim vetëm nëse gjërat nuk po shkojnë mirë ose nëse dështojmë në një farë mënyre.” “Ajo që nuk e kuptojmë është se duhet të bëjmë ndryshime edhe kur jemi mirë”, thotë ai.

Shumë njerëz nuk arrijnë maksimumin e tyre

Si shembull, ai përmend vajzën e tij, e cila luftoi me zgjedhjen e një karriere, sepse e shihte punën si diçka që do ta bënte për pjesën tjetër të jetës së saj. Nasir argumenton se askush nuk duhet të mendojë kështu, por ne duhet të eksplorojmë të gjitha fushat në të cilat mund të jemi të mirë, dhe kjo do të thotë të largohemi nga zona jonë e rehatisë.

Ai thotë se shumë njerëz ngecin në disa profesione sepse janë të mirë në këtë dhe nuk mendojnë se mund të jenë edhe më të mirë në diçka tjetër. Shumë njerëz, thotë psikiatri, nuk e arrijnë potencialin e tyre të plotë sepse nuk eksplorojnë fushat në të cilat mund të shkëlqejnë.

LEXO EDHE:

Back to top button