Një studim ka zbuluar se ndalimi i konsumit të mishit të dy hamburgerëve në javë, ndihmon për të shpëtuar planetin

Një studim ka zbuluar se ndalimi i konsumit të mishit të dy hamburgerëve në javë, ndihmon për të shpëtuar planetin

Hulumtimi i ri, sipas Guardian, thotë se duhet të reduktojmë konsumin e mishit në dy burgera në javë për të shpëtuar planetin. Në të njëjtën kohë, ekspertët theksojnë veprimin urgjent për lëndët djegëse fosile dhe ndryshimet klimatike.

Konsumi i mishit do të duhet të reduktohet në ekuivalentin e rreth dy hamburgerëve në javë në botën e zhvilluar dhe transporti publik u zgjerua rreth gjashtë herë më shpejt se shkalla e tij aktuale nëse planeti do të shmangë katastrofa më të këqija nga kriza klimatike.

Shkalla e shpyllëzimit duhet gjithashtu të reduktohet menjëherë dhe heqja e karbonit duhet të bëhet rreth gjashtë herë më shpejt se sot. Industritë e rënda si çimentoja dhe çeliku nuk po ecin aq shpejt sa të reduktojnë emetimet e tyre dhe rritja e shpejtë e burimeve të rinovueshme dhe adoptimi i automjeteve elektrike duhet të vazhdojë.

Ndërkohë, raporti i Gjendjes së Veprimit Klimatik 2022 shqyrtoi progresin global në 40 tregues që do të ishin kyç për përgjysmimin e emetimeve globale të gazeve serrë deri në vitin 2030. Studiuesit gjetën një panoramë shumë të dobët dhe shqetësuese, me pak më shumë se gjysmën e treguesve që ishin jashtë rrugës dhe pesë për të shkuar në drejtimin e gabuar.

Treguesit më shqetësues ishin përdorimi i gazit natyror, i cili po rritet me ritme të shpejta në një kohë kur duhet të ishte në rënie në favor të burimeve të rinovueshme; industria e çelikut, ku teknologjia e reduktimit të emetimeve nuk po miratohet mjaft shpejt; udhëtimet e bëra me makina pasagjerësh; shkalla e humbjes së pyjeve të mangrove dhe emetimet nga bujqësia.

LEXO EDHE:

Back to top button