Një varr me shumë objekte ari është zbuluar në Panama

Një varr me shumë objekte ari është zbuluar në Panama

Në provincën e Cloque, që ndodhet 160 kilometra në jugperëndim të qytetit të Panamasë, një ekip arkeologësh nga Ministria e Kulturës së Panamasë zbuluan një lloj unik objekti varrimi, i cili strehonte një koleksion objektesh ari të punuara mirë. Zbulimi i mrekullueshëm është pjesë e një varri që daton në 750 pas Krishtit, i vendosur në Parkun Arkeologjik El Caño .

Bazuar në analizën e mbetjeve, shkencëtarët supozojnë se njeriu i varrosur në këtë vend ishte rreth tridhjetë vjeç dhe ndoshta i përkiste “kulturës clokle”, një qytetërim parakolumbian që ekzistonte në zonë për shekuj, deri në ardhjen e evropianët e parë në fillim të shekullit të 16-të. Gjatë gërmimeve, të cilat janë ende në vazhdim, arkeologët kanë gjetur objekte të shumta të çmuara të vendosura rreth trupit. Midis tyre janë pesë krahë ari, disa lloje vathësh të formave të ndryshme (disa të zbukuruar me dhëmbë balene, të tjera prej ari në formë krokodili ose me tipare antropomorfe), byzylykë, dy rripa të zbukuruar me perla ari, tasa (gjithashtu nga ari), flauta kockash dhe funde të bëra me dhëmbë qeni.

Sipas praktikave popullore të varrimit të kohës, burri u varros me fytyrë poshtë. Por ai nuk ishte vetëm në varr. Gjegjësisht, duke e shoqëruar në jetën e përtejme, nën të janë varrosur një grua dhe rreth tridhjetë persona të tjerë, të cilët sipas ekspertëve mund të kenë qenë viktima të një sakrifice rituale. Është kjo karakteristikë që e bën varrimin shumë specifik, gjë që dëshmon për gradën e lartë të personit të varrosur, sipas Julia Mayo , drejtoreshë e fondacionit El Caño, përgjegjëse për gërmimet. Është fare e sigurt se varri ndoshta i përket një personi shumë të shquar të asaj kohe dhe gjithashtu ka mundësi që të jetë një “fisnik” nga një prejardhje mbretërore.

Vendi i El Caño, i zbuluar në 1925 dhe i studiuar që nga vitet 1970, ishte një zonë e madhe ceremoniale me ndërtesa prej druri dhe disa monolite, duke përfshirë një nekropol (i cili u përdor nga 700 deri në 1000 dhe më pas u braktis). Gërmimet më të fundit në zonë, të udhëhequr nga ekipi i Mayo, filluan në vitin 2008 dhe që atëherë janë zbuluar një sërë gjetjesh të rëndësishme. Më e rëndësishmja prej tyre ishte në vitin 2011, kur u zbulua trupi i një kryekomandant të dekoruar me artefakte ari, i varrosur së bashku me 25 persona të tjerë. Këto gjetje dëshmojnë se më shumë se një mijëvjeçar më parë, në këtë zonë ekzistonte një shoqëri e sofistikuar, e organizuar në mënyrë strikte hierarkike dhe e aftë për të përdorur teknika të sofistikuara të përpunimit të arit.

LEXO EDHE:

Back to top button