Një virus i rrezikshëm për foshnjat është shfaqur në SHBA

Një virus i rrezikshëm për foshnjat është shfaqur në SHBA

Punonjësit shëndetësor nga disa shtete amerikane kanë raportuar shfaqjen e një virusi që mund të jetë i rrezikshëm për foshnjat më të vogla se 3 muajsh dhe që mund të shkaktojë konvulsione (konvulsione), meningjit dhe sëmundje të tjera të rënda.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) kanë lëshuar një alarm duke njoftuar mjekët dhe departamentet e shëndetit publik se ka pasur raste të infeksionit HPeV tek të porsalindurit dhe foshnjat e vogla që nga muaji maj.

Paralajmërimi nuk thotë se në cilat vende janë regjistruar infeksionet, sa raste janë raportuar, apo sa infeksione ka në krahasim me sezonet e mëparshme. Megjithatë, këshillohet monitorimi sistematik i infeksioneve, shkruan nbcnews.

CDC thekson se çdo rast pozitiv përfshinte llojin PeV-A3 që më shpesh shkakton sëmundje të rënda. Ky virus, një patogjen i zakonshëm i fëmijërisë që qarkullon në verë dhe në vjeshtë, përhapet nga teshtitja, kollitja, pështyma dhe feçet dhe zakonisht shkakton simptoma më pak serioze të sëmundjes tek fëmijët më të vjetër se 6 muaj.

Simptomat përfshijnë skuqje, infeksion të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dhe temperaturë të lartë. Ekspertët që ekzaminuan lëngun cerebrospinal të foshnjave me infeksione të rënda me këtë virus zbuluan se qelizat e bardha të gjakut ishin zhdukur pothuajse plotësisht. Aktualisht nuk ka kurë për këtë infeksion.

CDC u kërkoi mjekëve të testonin foshnjat e dyshuara se ishin të infektuar me HPeV dhe t’i mbanin foshnjat në njësi të veçanta spitalore të ndara gjatë trajtimit për të shmangur përhapjen e sëmundjes në çerdhe ose njësi të kujdesit intensiv neonatal.

LEXO EDHE:

Back to top button