Nuk kurseni aq shumë rrymë edhe nëse fikni dritat

Nuk kurseni aq shumë rrymë edhe nëse fikni dritat

Dimri po vjen dhe shumë kanë frikë nga fatura e energjisë elektrike dhe tashmë të gjithë po mendojnë se si të kursejnë para. Një nga lëvizjet e para që bëjnë të gjithë dhe që sipas ekspertëve është krejtësisht e gabuar është fikja e dritave.

Kushdo që ka vendosur të kursejë sadopak në faturën e energjisë elektrike, ka nisur me vendimin për të fikur rregullisht dritat në të gjitha dhomat që nuk janë të zëna në atë moment. Duket si një gjë krejtësisht logjike për të bërë, por është krejtësisht e gabuar.

Ai shkruan për këtë në një artikull shkencor të botuar në “Journal of Environmental Psychology”, dhe raportohet nga FAKTOR.

Shkurtimisht, përfundimi i artikullit do të ishte si vijon – njerëzit në përgjithësi nuk dinë të vlerësojnë se cili konsumator merr më shumë energji elektrike.

Një studim për këtë është kryer nga Universiteti i Ohajos, përkatësisht profesori Dan Schley nga ky universitet. Teza e tij është se njerëzit me qëllim të kursimit të energjisë elektrike nisin gjithmonë nga çelësi i dritës dhe arsyeja për këtë është në psikikën tonë. Ne e bëjmë këtë sepse i prekim gjatë gjithë kohës.

-Përdorim çelësat e dritave dhjetëra herë në ditë. Dhe për shkak se i përdorim aq shpesh, mendojmë se drita përdor shumë energji elektrike. Nga ana tjetër, ne rrallë mendojmë për ngrohësin e ujit, përveç rasteve kur shkojmë të bëjmë dush, që është një ose dy herë në ditë – shpjegon Schlei.

Kështu vjen deri te kjo, thotë ky profesor, se shumica e njerëzve e gjykojnë krejtësisht gabim se për çfarë duhet të kursejnë dhe ku është thjesht e kotë.

-Kompjuterët, çelsat e dritave, televizori, soba… këto janë gjëra me të cilat jemi pothuajse vazhdimisht në kontakt dhe prandaj i konsiderojmë si konsumatorët më të mëdhenj. Nga ana tjetër, për shembull, ka gjëra me të cilat rrallë biem në kontakt, si p.sh. soba apo ngrohës uji dhe disi i shpërfillim kur mendojmë për kursime – pohon profesori.

Hulumtimi i kryer nga profesori doli të ishte plotësisht i saktë – për të gjitha gjërat që njerëzit përdorin më shpesh, menduan se kushtojnë më shumë. Vetëm një objekt i përditshëm, ndonëse përdoret shpesh nga njerëzit, ende nuk e lidh atë me një konsumator, dhe ajo ishte makina. Edhe pse e përdorim çdo ditë, shpesh harrojmë se sa para nxjerr nga xhepat tanë dhe nuk e konsiderojmë konsumator të madh.

-Në përgjithësi, nëse fikni dritat ose televizorin në panik, nuk do të kurseni shumë, edhe pse mendoni se po kontribuoni në buxhetin e familjes. Në vend të kësaj, fikni nënndërgjegjen dhe filloni të fikni ata konsumatorë të mëdhenj – këshillon profesor Schlei.

LEXO EDHE:

Back to top button