Nuk ka duhanpirës që nuk merr këshilla pothuajse çdo ditë se është më mirë të lini duhanin sepse është i dëmshëm.

Nuk ka duhanpirës që nuk merr këshilla pothuajse çdo ditë se është më mirë të lini duhanin sepse është i dëmshëm.

Nuk ka duhanpirës që nuk merr këshilla pothuajse çdo ditë se është më mirë të lini duhanin sepse është i dëmshëm.

Në rrugën për të hequr qafe plotësisht cigaren ose për të gjetur një opsion më pak të dëmshëm, është e rëndësishme të kuptoni thelbin e problemit. Ne do të fillojmë duke shpjeguar konceptet më të zakonshme të lidhura me cigaret, përkatësisht nikotinë dhe tymin e duhanit.

Nikotina është një substancë që gjendet natyrshëm në bimën e duhanit. Kur thithet, nikotina përthithet përmes mushkërive direkt në qarkullimin e gjakut ku udhëton në të gjithë trupin në inde dhe organe, duke përfshirë trurin. Megjithëse krijon varësi dhe jo pa rreziqe, është vërtetuar shkencërisht se nikotina nuk është shkaku kryesor i sëmundjeve të lidhura me duhanin, por substanca të tjera të dëmshme dhe potencialisht të dëmshme në tym janë shkaku kryesor i sëmundjeve të lidhura me duhanin.

Instituti Kombëtar për Shëndetin dhe Përsosmërinë e Kujdesit (NICE) është një nga institucionet shëndetësore që beson se “substancat toksike dhe kancerogjene që gjenden në tymin e duhanit janë shkaku kryesor i sëmundjeve të lidhura me duhanin, jo nikotina. ”

Nikotina është një nga arsyet pse disa të rritur pinë duhan. Arsyet e tjera mund të përfshijnë shije, ritual dhe përvojë shqisore. Duhanpirësit e rritur që përndryshe do të vazhdonin të pinë duhan do të kalojnë plotësisht nga cigaret në alternativa të provuara shkencërisht pa tym vetëm nëse ofrojnë një përvojë të ngjashme të pranueshme.

Për shumicën e duhanpirësve, kjo përvojë përfshin nikotinë. Lënia e plotë e duhanit dhe nikotinës është zgjidhja më e mirë që çdo duhanpirës mund të bëjë për shëndetin e tij dhe masat ekzistuese të kontrollit të duhanit, të krijuara për të dekurajuar fillimin dhe për të inkurajuar ndërprerjen duhet të vazhdojnë.

Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha këto përpjekje dhe rregullore për të reduktuar numrin e duhanpirësve, miliona njerëz vazhdojnë të pinë duhan. Produktet pa tym të mbështetur nga shkenca që përmbajnë nikotinën që dëshirojnë duhanpirësit, por që nuk është shkaku kryesor i sëmundjeve të lidhura me duhanin, mund të luajnë një rol të rëndësishëm në dekurajimin e të rriturve që përndryshe do të vazhdonin të pinë duhan.

Në këtë drejtim, ekspertë të shumtë nga fusha e shëndetësisë besojnë se me nxitjen e duhur rregullatore dhe mbështetjen e shoqërisë civile, së bashku mund të realizojmë një të ardhme pa tym duhani më shpejt sesa të mbështetemi vetëm në masat tradicionale.

LEXO EDHE:

Back to top button