Nuk ka rëndësi se cila shpatull dhemb: Reagoni menjëherë, ja çfarë do të thotë dhimbje në anën e majtë apo të djathtë

Nyja e shpatullave është një nga nyjet më të lëvizshme, por edhe një nga nyjet më të paqëndrueshme në trup.

Është shpatulla që ne përdorim më së shumti në baza ditore në aktivitete të tilla si: krehja, veshja, ushqimi, ushtrimet, ngarje…

Dhimbjet e shpatullave të djathta shfaqen në një numër të vogël sëmundjesh, ndaj është e rëndësishme që të dallohet. Nëse kjo dhimbje është pasojë e inflamacionit të muskujve – mjafton të kurseni krahun për disa ditë, ta pushoni dhe të përmbaheni nga lëvizjet që do të intensifikonin dhimbjen.

Megjithatë, nëse dhimbja zgjat më shumë se disa javë ose muaj – është koha për të kërkuar ndihmë nga një mjek. Dhimbja në shpatullën e djathtë ndodh si pasojë e bursitit, sindromës së shpatullës së ngrirë, dëmtimit, sindromës së tunelit karpal dhe tendinitit.

Dhimbja e shpatullës së majtë mund të shkaktohet nga kushte më serioze sesa inflamacioni i muskujve të lartpërmendur.

Personat që ankohen për dhimbje në shpatullën e majtë dhe te shpatullën, të cilat nuk ndalen as pas marrjes së analgjezikëve, zakonisht përfundojnë në urgjencë, ku shpesh diagnostikohen me infarkt akut.

Hulumtimet kanë treguar se sa më të mëdhenj të jenë faktorët e rrezikut për problemet e zemrës, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë dhe diabetin, aq më e lartë është përqindja e dhimbjes së shpatullave.

Pjesëmarrësit me faktorët më të lartë të rrezikut kishin 2-6% më shumë gjasa të kishin dhimbje në shpatull sesa ata pa këta faktorë.

Përveç kësaj, shanset për tendinopati janë 6 herë më të mëdha. Pjesëmarrësit në këtë studim me nivele të ndërmjetme të faktorëve të ndryshëm kishin më pak probleme me shpatullat.

Kontrolli i presionit të gjakut dhe faktorëve të ndryshëm të rrezikut për sëmundjet e zemrës – mund të zvogëlojë dhimbjen e shpatullave.

LEXO EDHE:

Back to top button