Nuk mjaftojnë vetëm zakonet e vjetra për të jetuar 100 vjet, ka edhe diçka tjetër!?

Hulumtimet tregojnë një rol më të qartë që gjenet luajnë në përvojën e pleqërisë.

Zakonet si gjumi i mjaftueshëm, stërvitja dhe një dietë e shëndetshme mund t’ju ndihmojnë të shmangni sëmundjet dhe të jetoni më gjatë, por kur bëhet fjalë për të jetuar pas moshës 90 vjeç, gjenetika fillon të luajë një rol të rëndësishëm, thonë studiuesit e plakjes.

Rreth 25 për qind e aftësisë suaj për të jetuar deri në të 90-at përcaktohet nga gjenetika, thotë Dr. Thomas Perls, profesor i mjekësisë në Universitetin e Bostonit. Të jetosh deri në 100 është afërsisht 50 për qind gjenetike dhe të jetosh pas 106 është 75 për qind gjenetike, raporton WSJ.

Njëqindvjeçarët përbëjnë një pjesë në rritje të popullsisë amerikane. Do të ketë rreth 109,000 njëqindvjeçarë që do të jetojnë në këtë vend në vitin 2023, sipas parashikimeve të Byrosë së Regjistrimit, nga rreth 65,000 10 vjet më parë, pjesërisht falë dekadave të përparimeve në mjekësi dhe shëndet publik.

Ajo që u lejon disa njerëzve të jetojnë jetë shumë të gjatë ka avantazhe për të gjithë ne. Kërkimet e vazhdueshme në moshën shumë më të madhe mund të ndihmojnë në ofrimin e njohurive që mund të përdoren përfundimisht për të zhvilluar droga ose për të identifikuar ndryshimet e stilit të jetesës për t’i ndihmuar njerëzit të jetojnë më gjatë dhe jetë më të shëndetshme, thotë Dr. Dr. James Kirkland, president i Federatës Amerikane për Kërkimin e Plakjes.

Perls vlerëson se afërsisht 20 për qind e popullsisë ka një përbërje gjenetike që mund t’i shohë ata në 100 nëse jetojnë një jetë të mbushur me zakone të shëndetshme.

LEXO EDHE:

Back to top button