Nutricionistët: Tre lloje ushqimesh janë të dëmshme për shëndetin e zemrës dhe bllokojnë arteriet
Nutricionistët: Tre lloje ushqimesh janë të dëmshme për shëndetin e zemrës dhe bllokojnë arteriet

BËRJA e zgjedhjeve të shëndetshme është thelbësore nëse duam ta mbajmë trupin tonë në formën më të mirë të mundshme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur bëhet fjalë për shëndetin e zemrës. Fatkeqësisht, e vërteta është se disa nga ushqimet më të shijshme janë më të këqijat për sistemin tonë kardiovaskular, duke çuar shpesh në komplikime të tilla si bllokimi i arterieve, presioni i lartë i gjakut, rritja e niveleve të kolesterolit dhe rreziku më i lartë i sëmundjeve të zemrës.
Kujdesi ndaj produkteve që vendosim në shportën tonë është një pjesë kyçe e parandalimit të problemeve të zemrës. Prandaj, nutricionistët dhe dietologët, Mary Sabat, Lisa Andrews dhe Susan Schachter, paralajmëruan për tre lloje ushqimesh që mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin kardiovaskular.
1. Patate të skuqura
Patate të skuqura janë ndoshta një nga gjërat e para që na vijnë në mendje kur dëshirojmë një meze të lehtë të kripur. Fatkeqësisht, sado e shijshme të jetë kjo vakt klasik, është edhe shumë i dëmshëm për shëndetin tonë. Konsumimi i rregullt i patatinave mund të shkaktojë një sërë problemesh shëndetësore, dhe sipas Sabat, këto përfshijnë bllokimin e arterieve dhe një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës.
“Patatinat e rregullta zakonisht skuqen në vajra jo të shëndetshëm, të cilat janë të larta në yndyrna të ngopura dhe trans. Këto yndyrna mund të rrisin nivelet e kolesterolit dhe të nxisin formimin e pllakave në arterie, gjë që përfundimisht çon në bllokimin e arterieve”, shpjegon ajo për SheFinds.
Schachter pajtohet, duke vënë në dukje, “Ky rostiçeri është i ngarkuar me sasi të tepërt natriumi, gjë që mund të çojë në një sërë rreziqesh për shëndetin. Kombinimi i yndyrës trans dhe marrjes së lartë të natriumit mund të rrisë nivelet e kolesterolit LDL dhe të rrisë rrezikun e formimit të pllakave në arterie. , duke çuar në bllokimin e arterieve dhe sëmundjeve kardiovaskulare”.
2. Donuts
Donuts janë një mëngjes i preferuar për shumë njerëz. Megjithatë, këto ushqime të shijshme mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin e arterieve dhe funksionin e zemrës.
“Shumica e tyre janë thjesht miell, sheqer dhe yndyrë të rafinuar. Mielli dhe yndyra e rafinuar mund të rrisin sheqerin në gjak dhe të rrisin rrezikun e diabetit. Diabeti në vetvete është një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës”, thotë Andrews.
Miellit të rafinuar i mungojnë fibrat dhe lëndët ushqyese thelbësore, duke shkaktuar rritje të shpejtë të niveleve të sheqerit në gjak. Këto pika mund të çojnë në rezistencë ndaj insulinës dhe inflamacion, të cilët janë faktorë kyç në zhvillimin e aterosklerozës. Për më tepër, yndyra në donut, zakonisht në formën e yndyrave trans jo të shëndetshme ose yndyrave të ngopura, mund të rrisë më tej nivelet e kolesterolit LDL dhe të nxisë formimin e pllakave në arterie. Kombinimi i miellit të rafinuar, sheqerit dhe yndyrave të pashëndetshme i bën donutët një faktor rreziku të rëndësishëm për sëmundjet e zemrës kur konsumohen rregullisht.
“Nëse duhet të hani një, merrni vetëm një dhe shmangni donutët me krem dhe mbushje të ndryshme – ato përmbajnë edhe më shumë yndyrë”, paralajmëron Andrews.
3. Proshutë
Andrews e identifikon proshutën si një shkaktar kryesor të bllokimit të arterieve për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës së ngopur dhe natriumit. “Plot yndyrna të ngopura dhe natriumi, proshuta e viçit ose e derrit është një nga ushqimet më të këqija për shëndetin tuaj. Yndyrnat e ngopura inkurajojnë mëlçinë tuaj të prodhojë më shumë kolesterol, gjë që mund të çojë në aterosklerozë”, shpjegoi ajo.
Yndyrnat e ngopura dihet se rrisin kolesterolin LDL, i quajtur shpesh kolesteroli “i keq”. Ky kolesterol i tepërt LDL mund të grumbullohet në muret e arterieve, duke formuar pllaka. Me kalimin e kohës, këto pllaka mund të ngushtojnë dhe ngurtësojnë arteriet, gjë që kontribuon në aterosklerozën. Ngushtimi i arterieve kufizon qarkullimin e gjakut dhe mund të çojë në sëmundje të zemrës, sulme në zemër dhe goditje në tru.