Nutricionistja thotë: Këto janë shtatë shenjat delikate se po hani shumë sheqer
Sheqeri i shtuar gjendet në shumë produkte ushqimore të përditshme dhe ne shpesh e konsumojmë atë pa e ditur. Shumë njerëz konsumojnë shumë sheqer çdo ditë, gjë që mund të ketë pasoja negative shëndetësore në afat të gjatë.

Sheqeri i shtuar gjendet në një sërë produktesh, duke përfshirë pijet e gazuara, çajrat e ëmbël, ëmbëlsirat, salcat, salcat dhe reçelrat, ndërsa sheqernat natyrale nga frutat dhe perimet përmbajnë lëndë ushqyese të dobishme.
Për shkak se sheqeri shpesh fshihet në ushqime të papritura, sasia e sheqerit që konsumojmë mund të jetë lehtësisht më e lartë se sa mendojmë. Nutricionistja Lindsay Fenzl, për portalin Eating Well, theksoi ndryshimet më të zakonshme që duhet t’u kushtoni vëmendje nëse jeni të shqetësuar për sasinë e sheqerit në dietën tuaj.
Receptorët e shijes përshtaten
Nëse konsumoni shpesh ushqime të pasura me sheqer, sythat e shijes tuaj mund të bëhen më pak të ndjeshme ndaj ëmbëlsisë. Nutricionisti Fenzl shpjegoi se “nivelet e larta të sheqerit mund të desensibilizojnë receptorët, kështu që keni nevojë për gjithnjë e më shumë sheqer për të arritur të njëjtën ndjenjë kënaqësie. Sheqeri stimulon lirimin e dopaminës, një neurotransmetues i lidhur me ndjenjat e lumturisë dhe motivimit, i cili mund të krijojë një zakon që është e vështirë për t’u thyer”, raportoi Eating Well.
Ju e filloni dhe e mbyllni ditën me vakte të lehta.
Nëse e filloni mëngjesin tuaj me një briosh dhe kafe të ëmbël dhe e përfundoni ditën me një ëmbëlsirë të ëmbël, mund ta tejkaloni lehtësisht sasinë e rekomanduar ditore të sheqerit. Për shembull, një briosh i madh dhe një kafe e butë mund të përmbajnë pothuajse 40 gram sheqer dhe një shërbim shtesë akullore pas darkës mund t’ju sjellë deri në 55 gram sheqer në ditë.
Jeni të lodhur edhe pas gjumit.
Mungesa e gjumit mund të rrisë dëshirën për ushqime të buta, me kalori të lartë dhe konsumimi i sheqerit prish më tej cilësinë e gjumit. Rritjet e shpejta dhe rënia e niveleve të sheqerit në gjak pas vakteve të pasura me sheqer mund të çojnë në lodhje, uri dhe dëshira të përsëritura, duke krijuar një rreth vicioz rraskapitjeje.
Jeni vazhdimisht të etur.
Etja e tepërt mund të jetë shenjë e marrjes së tepërt të sheqerit. Kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta, trupi përpiqet të eliminojë tepricën përmes urinës, gjë që shkakton rritje të etjes. Kjo mund të jetë gjithashtu një shenjë e hershme e diabetit të tipit 2, prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje dhe të konsultoheni me një mjek nëse vëreni ndonjë ndryshim të vazhdueshëm.
Kolesteroli juaj po rritet
Edhe pse mund të mos e lidhni sheqerin me nivelet e kolesterolit, hulumtimet kanë treguar se marrja e lartë e sheqerit mund të rrisë nivelet e kolesterolit “të keq” LDL dhe triglicerideve. Sheqeri i tepërt në trup stimulon prodhimin e acideve yndyrore, të cilat mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e zemrës.
Keni më shumë kavitete.
Ushqimet e pasura me sheqer të shtuar rrisin rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve. Bakteret në gojë i shndërrojnë sheqernat në acide që dëmtojnë smaltin e dhëmbëve. Nëse vëreni se keni më shumë kavitete se zakonisht, kjo mund të lidhet me marrjen e tepërt të sheqerit.
Ju vini re shtim në peshë.
Ushqimet e pasura me sheqer janë shpesh të ulëta në lëndë ushqyese të tjera të rëndësishme, ndërsa janë gjithashtu të larta në kalori. Për shkak se një ushqim i tillë është shumë i shijshëm dhe i lehtë për t’u tepruar, me kalimin e kohës mund të kontribuojë në shtimin e peshës. Është e rëndësishme të theksohet se asnjë ushqim në vetvete nuk shkakton shtim në peshë, por zakonet e përgjithshme të të ngrënit janë vendimtare.