OBM-ja njofton se periudha 2023-2027 do të jetë më e ngrohta ndonjëherë

OBM-ja njofton se periudha 2023-2027 do të jetë më e ngrohta ndonjëherë

Organizata Botërore Meteorologjike njofton se periudha nga viti 2023 deri në vitin 2027 do të jetë më e ngrohta e regjistruar ndonjëherë.

Periudha nga 2023 deri në 2027 është pothuajse e sigurt se do të jetë më e ngrohta në botë e regjistruar për shkak të ndikimit të kombinuar të ndotësve të gazit serrë dhe fenomenit të motit El Niño që po rrit temperaturat, Organizata Botërore Meteorologjike (WMO), pjesë e sistemit të OKB-së. , ka paralajmëruar.

Temperatura së shpejti do të tejkalojë objektivin më ambicioz të marrëveshjes së Parisit për klimën, ka paralajmëruar Organizata Botërore Meteorologjike.

Marrëveshja e Parisit për Klimën e vitit 2015 deklaroi qëllimin për të kufizuar rritjen e temperaturës mesatare të planetit nën 2 gradë Celsius në krahasim me periudhën para-industriale nga 1850 deri në 1900 dhe nëse është e mundur në 1.5 gradë Celsius në krahasim me ato nivele.

“Ekziston një probabilitet 98% që të paktën një nga pesë vitet e ardhshme, si dhe ajo periudhë totale pesëvjeçare, të jetë më e ngrohta e regjistruar”, tha WMO.

Organizata vlerëson se ka një shans 66% që temperatura mesatare vjetore e tokës të tejkalojë nivelet para-industriale me 1.5 gradë Celsius në të paktën një nga pesë vitet e ardhshme.

Të dhënat e publikuara sot nuk do të thotë se tejkalimi i kufirit prej 1.5 gradë Celsius të Marrëveshjes së Parisit – që i referohet ngrohjes afatgjatë gjatë disa viteve – do të mbetet i përhershëm, tha Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike, Peter Talas në një deklaratë. deklaratë.

“Megjithatë, WMO po jep alarmin, duke njoftuar se kufiri prej 1.5 gradë Celsius do të kalohet përkohësisht dhe do të rritet”, tha ai.

Ai shtoi se në muajt e ardhshëm pritet një episod i fenomenit meteorologjik EL Niño dhe se bashkë me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit do të bëjnë që temperatura në botë të rritet në nivele të paprecedentë.

Duke mos lënë asnjë iluzion për seriozitetin e situatës, eksperti finlandez këmbënguli se duhet të përgatitemi sepse pasojat do të jenë të rëndësishme për shëndetin, sigurinë ushqimore, menaxhimin e ujit dhe mjedisin.

El Niño është një fenomen natyror klimatik që zakonisht shoqërohet me rritje të temperaturave, thatësirë ​​të shtuar në disa pjesë të botës dhe shira të dendur në të tjera. Hera e fundit që u përballëm me të ishte në 2018-2019, dhe më pas pati një periudhë veçanërisht të gjatë La Niña prej gati tre vitesh, një tjetër fenomen që shkakton efekte të kundërta dhe rënie të temperaturës.

Në fillim të majit, Organizata Botërore Meteorologjike vlerësoi se ekzistonte një shans 60% që El Niño të zhvillohej deri në fund të korrikut dhe një shans 80% që të ndodhte në fund të shtatorit.

Si rregull, El Niño rrit temperaturat globale në vitin pasi të ndodhë, në këtë cikël që do të ishte viti 2024.

Gazrat serë, të cilat janë në nivele rekord, bllokojnë nxehtësinë në atmosferë dhe rrisin temperaturat.

“Temperaturat mesatare në mbarë botën do të vazhdojnë të rriten dhe do të na largojnë nga klima me të cilën jemi mësuar”, tha Leon Hermason, një ekspert në zyrën britanike të Met.

Temperaturat mesatare globale të sipërfaqes së tokës dhe detit janë rritur që nga vitet 1960.

Në vitin 2023, temperaturat mesatare pritet të jenë më të larta se ato të viteve 1991-2020 në pothuajse të gjitha rajonet, përveç Alaskës, Afrikës së Jugut, Azisë Jugore dhe disa pjesëve të Australisë, sipas WMO. Disa pjesë të Oqeanit Paqësor ka të ngjarë të jenë më të freskëta se mesatarja.

LEXO EDHE:

Back to top button