OBSH: Deri në vitin 2025, ne do të përfundojmë një marrëveshje globale për pandeminë

OBSH: Deri në vitin 2025, ne do të përfundojmë një marrëveshje globale për pandeminë

Bisedimet që synojnë arritjen e një marrëveshjeje globale se si të luftohen më mirë pandemitë do të përfundojnë deri në vitin 2025 ose më herët nëse është e mundur, u tha të shtunën nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

194 shtetet anëtare të OBSH-së kanë negociuar për dy vjet për një marrëveshje që mund të rrisë bashkëpunimin para dhe gjatë pandemive, pas dështimeve të pranuara gjatë COVID-19, transmeton Telegrafi.

Agjencia e OKB-së fillimisht kishte synuar një marrëveshje këtë javë, por bisedimet janë zgjatur mes ndarjeve të thella midis vendeve të pasura dhe më të varfra për çështje si ndarja e vaksinave dhe gatishmëria.

Vendet, megjithatë, arritën një marrëveshje paralele për të përditësuar rregullat ekzistuese ligjërisht të detyrueshme shëndetësore, të njohura si Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit (IHR), e cila përfshin një kategori të re të “urgjencës pandemike” për krizat shëndetësore më të rëndësishme dhe kërcënuese globalisht.

LEXO EDHE:

Back to top button