Oxford Dictionaries ka zgjedhur fjalën e vitit për vitin 2023

Sa i mirë jeni në flirtim me partnerë të mundshëm? Ju mund të keni rizz pa e ditur atë. Fjala e Oksfordit për vitin 2023 vjen nga zhargoni anglez dhe përshkruan sharmin dhe atraktivitetin dhe përdoret më së shumti nga të rinjtë, shkruan BBC.

Në listën e fjalëve potenciale të vitit ishin gjithsej tetë, dhe pas votimit në internet, katër u renditën në listën e ngushtë, pas së cilës ekspertët shpallën fjalën e vitit.

Çfarë do të thotë “oriz”?

Nëse anglishtja nuk është gjuha juaj e parë dhe keni lindur pas vitit 1996, pra i përkisni Zoomers (të lindur nga mesi i viteve nëntëdhjetë dhe fillimi i viteve 2010), kjo fjalë ndoshta nuk do të thotë asgjë për ju. Sidoqoftë, është shumë i popullarizuar në mesin e përdoruesve të mediave sociale – hashtag #rizz ka miliarda shikime në TikTok.

Sipas fjalorit të Oksfordit, “karizma” përshkruan aftësinë për të tërhequr një partner romantik dhe u formua duke shkurtuar fjalën angleze “charisma”. Ekziston edhe folja “riz ap” (riz ap), që do të thotë të tërheqësh, josh, flirtosh me dikë.

Fjala u popullarizua nga YouTuber dhe transmetuesi në Twitter, Kai Senat, i cili e përdori atë mes miqve të tij. Bëhej gjithnjë e më popullor dhe për të kontribuoi edhe aktori Tom Holland, i cili u pyet nga revista “Buzzfeed” se cili ishte sekreti i “orizit” të tij. Holland tha se nuk ka “brez”, por se me këmbëngulje fitoi aktoren Zendaya, e cila është e dashura e tij.

Fjala e vitit e Oksfordit për vitin 2022 ishte “modaliteti i goblinit”, një fjalë zhargon për sjelljen e pamatur, vetëkënaqëse, dembel, të ngadaltë ose lakmitare. Kasper Gratwall, i cili drejton shtëpinë botuese Oxford Linguistics, thotë se termi “regjim goblin” përshkruan sjelljen që shihet shpesh gjatë pandemisë Covid.

“Është interesante të shohësh disa terma krejtësisht të ndryshëm si “oriz” duke u bërë gjithnjë e më popullore”, thotë ai.

Ai shton se “orizi” pasqyron hapjen pas disa viteve sfiduese të Covid-19 dhe tregon se si fjalët e krijuara në komunitetin online kanë një “ndikim në rritje në jetën e përditshme”.

Ishin tetë fjalë në përzgjedhjen më të gjerë dhe pas votimit në internet, katër u renditën në listën e ngushtë dhe fjala e vitit u zgjodh më në fund nga një ekip ekspertësh të gjuhës.

LEXO EDHE:

Back to top button