Papagajtë mësojnë të shoqërohen përmes video-telefonatave

Papagajtë mësojnë të shoqërohen përmes video-telefonatave

Video thirrjet rezultuan të ishin një mënyrë e shkëlqyeshme që papagallët e përkëdhelur të lidhen dhe të ndërveprojnë me njëri-tjetrin, veçanërisht kur ata jetojnë vetëm ose të ndarë nga kopeja e tyre. Ky ishte fokusi i një eksperimenti të fundit të kryer nga studiues nga Universiteti Northeastern, Universiteti i Glasgow. Qëllimi i studimit ishte të eksploronte se si papagajtë e përkëdhelur do t’i përgjigjeshin thirrjeve video me papagaj të tjerë dhe nëse kjo mund të kishte ndonjë përfitim për mirëqenien e tyre.

Papagajtë janë krijesa sociale që jetojnë natyrshëm në tufa, dhe ata lulëzojnë në ndërveprim shoqëror dhe angazhim me të tjerët. Megjithatë, kur mbahen si kafshë shtëpiake, ata shpesh ndahen nga papagajtë e tjerë dhe mund të bëhen të mërzitur, të shqetësuar apo edhe vetë-shkatërrues nëse lihen vetëm për periudha të gjata kohore. Kjo është arsyeja pse ofrimi i atyre mundësive për shoqërizim dhe angazhim është kaq i rëndësishëm për shëndetin dhe lumturinë e tyre.

Në këtë studim, studiuesit i mësuan një grupi papagajsh të përkëdhelur se si të fillonin video thirrjet me papagaj të tjerë duke përdorur një tabletë me ekran me prekje. Zogjtë u trajnuan të bien në një zile dhe më pas të prekin një imazh të një papagalli tjetër në tabletë për të filluar një telefonatë. Në fazën e parë të eksperimentit, u bënë 212 video thirrje, secila prej të cilave zgjati deri në 5 minuta ose derisa zogjtë humbën interesin. Gjatë kësaj faze, zogjtë treguan shumë kuriozitet dhe interes për thirrjet dhe shumë prej tyre mësuan aftësi dhe sjellje të reja nga miqtë e tyre të shpendëve.

Në fazën e dytë të eksperimentit, zogjve iu dha liria për të nisur thirrjet vetë dhe për të zgjedhur kë dëshironin të thërrisnin. Ata bënë 147 telefonata gjatë kësaj faze, dhe telefonatat zakonisht zgjasin për të paktën 5 minuta secila. Zogjtë treguan një gamë të gjerë sjelljesh dhe ndërveprimesh gjatë thirrjeve, duke përfshirë këndimin, lojën, shfaqjen e lodrave dhe madje thirrjen e njëri-tjetrit.

Sipas studiuesve, zogjtë dukej se i shijonin vërtet videothirrjet dhe përfituan nga ndërveprimi social dhe angazhimi me miqtë e tyre të shpendëve. Ata gjithashtu mësuan tinguj dhe sjellje të reja nga njëri-tjetri, gjë që sugjeron se biseda me video mund të jetë një mjet i vlefshëm për pasurimin e jetës së papagajve të përkëdhelur.

“Isha mjaft i befasuar me gamën e sjelljeve të ndryshme,” i thotë Hannah Devlin-it të Guardian-it, bashkëautorja Ilyena Hirskyj-Douglas, një studiuese e ndërveprimit kafshë-kompjuter në Universitetin e Glasgow. “Disa do të këndonin, disa do të luanin përreth dhe do të shkonin me kokë poshtë, të tjerët do të donin t’i tregonin një zogu tjetër lodrat e tyre.”

Studimi thekson rëndësinë e ofrimit të papagajve të përkëdhelur me mundësi për shoqërizim dhe angazhim, dhe sugjeron që biseda me video mund të jetë një mjet i vlefshëm për ta arritur këtë. Duke u dhënë papagajve të përkëdhelur aftësinë për t’u lidhur me papagajtë e tjerë përmes video-telefonatave, ne mund t’i ndihmojmë ata të bëjnë jetë më të lumtur dhe më të përmbushur, si dhe të mësojnë aftësi dhe sjellje të reja nga miqtë e tyre të shpendëve.

LEXO EDHE:

Back to top button