Parashikimi i zi: Deri në vitin 2050 bota do të jetë dukshëm më e varfër

Parashikimi i zi: Deri në vitin 2050 bota do të jetë dukshëm më e varfër

Ndikimi i ndryshimit të klimës, i nxitur nga emetimet e dioksidit të karbonit, parashikohet të ulë ndjeshëm GDP-në globale me rreth 38 trilion dollarë deri në vitin 2050, pavarësisht nga përpjekjet agresive për të reduktuar emetimet e karbonit, zbulon një studim i ri.

Botuar në revistën Nature, studimi i ri nënvizon urgjencën e reduktimit të emetimeve të gazeve serrë për të zbutur shkatërrimin e mëtejshëm ekonomik të parashikuar pas mesit të këtij shekulli. Duke qenë se Toka ka përjetuar tashmë një rritje prej 1.2 gradë Celsius në temperaturën mesatare të sipërfaqes, pasojat përfshijnë rritjen e valëve të të nxehtit, thatësirat, përmbytjet dhe stuhitë, të cilat do të përkeqësohen nga rritja e nivelit të detit.

Zbutja e dëmeve

Për të kufizuar humbjet ekonomike, është e domosdoshme të kufizohet ngrohja globale nën 2 gradë Celsius, siç përshkruhet në Marrëveshjen e Parisit.

– Qëndrimi nën pragun 2 gradë Celsius mund të kufizojë humbjen mesatare të të ardhurave rajonale në 20 për qind, krahasuar me 60 për qind në skenarin e emetimeve të larta – shpjegon Max Kotz, autori kryesor i studimit të lartpërmendur.

Ndërsa hulumtimi shmang rekomandimet specifike të politikave, ai nënvizon rëndësinë e përpjekjeve ambicioze zbutëse, veçanërisht për vendet e cenueshme. Sipas Anders Levermann, një shkencëtar i lartë në Institutin e Potsdamit për Kërkimin e Ndikimit Klimatik (PIK), vendet më të varfra parashikohet të mbajnë peshën më të madhe të ndikimeve klimatike pavarësisht se kontribuojnë minimalisht në emetimet, sepse atyre u mungojnë burimet për t’u përshtatur.

Gjermania, Shtetet e Bashkuara dhe Franca parashikohet të përjetojnë një rënie prej 11 deri në 13 për qind të të ardhurave deri në vitin 2050. Studimi përfshin katër dekada të dhënash ekonomike dhe klimatike nga 1600 rajone, duke ofruar një analizë gjithëpërfshirëse të dëmeve, duke përfshirë ato nga ngjarjet ekstreme të motit.

Vlerësime konservatore?

Gjetjet e hulumtimit tregojnë se vlerësimet e dëmit mund të jenë konservatore, duke dështuar të kapin të gjitha kostot e lidhura me klimën, si rritja e nivelit të detit dhe shpyllëzimi. Bob Ward, drejtor i politikave të Institutit të Kërkimeve Grantham, sugjeron se kostot reale të ndikimeve të ndryshimeve klimatike mund të tejkalojnë shumë parashikimet aktuale.

Pavarësisht kostove marramendëse ekonomike, studimi thekson disponueshmërinë e masave zbutëse, krahasuar me humbjet e mundshme nga ndryshimi i pazbutur klimatik. Sipas ekonomistit të klimës Gernot Wagner, kostot e veprimit janë dukshëm më të ulëta se kostot e mosveprimit.

Me PBB-në globale që arrin në 100 trilion dollarë në vitin 2022, studimi parashikon një dyfishim deri në vitin 2050, mungesa e ndikimeve klimatike pas vitit 2020, duke theksuar rreziqet e rëndësishme ekonomike që lidhen me ndryshimet e pakontrolluara klimatike.

LEXO EDHE:

Back to top button