Pas 30 vitesh kërkime në Harvard, është zbuluar një dietë që rinovon dhe zgjat jetën: Hani këto 4 gjëra
Pas 30 vitesh kërkime në Harvard, është zbuluar një dietë që rinovon dhe zgjat jetën: Hani këto 4 gjëra

A do të përfshinit më shumë perime dhe drithëra në dietën tuaj nëse kjo do t’ju lejonte të jetonit një pleqëri të shëndetshme dhe vitale? Hulumtimi i ri tregon se cilat zakone dietike kontribuojnë më shumë në plakjen e shëndetshme – dhe veçuan një dietë që bie në sy në veçanti.
Studimi u krye nga studiues të Harvardit , të cilët përkufizuan plakjen e shëndetshme si arritjen e 70 viteve të jetës pa sëmundje kronike, me aftësi të ruajtura fizike dhe mendore.
Cila dietë është më e mirë?
Nga tetë modelet dietike të analizuara, rezultatet më të mira u treguan nga “Alternative Healthy Eating Index” (AHEI) – një model i zhvilluar në Harvard, shkruan “Science Alert”.
Kjo dietë thekson:
Frutat dhe perimet
Drithërat integrale (drithërat)
Arra dhe bishtajore
Yndyrna të shëndetshme (si ato nga vaji i ullirit)
Rekomandohet gjithashtu një konsum i reduktuar i mishit të kuq dhe të përpunuar, pijeve me sheqer dhe kripës.
“Hulumtimi ynë tregon se nuk ka një dietë universale që i përshtatet të gjithëve. Një dietë e shëndetshme mund t’i përshtatet nevojave dhe shijeve individuale”, thotë Prof. Anne-Gilles Tessier nga Universiteti i Montrealit.
Më shumë se 100,000 njerëz u ndoqën për 30 vjet
Shkencëtarët analizuan zakonet e të ngrënit të 105,015 njerëzve gjatë një periudhe prej tre dekadash, duke i krahasuar ato me tetë modelet më të zakonshme të të ushqyerit të shëndetshëm. Më në fund, ata kontrolluan gjendjen shëndetësore të pjesëmarrësve kur mbushën 70 vjeç.
Rezultatet treguan se 9,771 njerëz përjetuan pleqërinë pa probleme serioze shëndetësore dhe ata që i përmbaheshin më shumë modelit AHEI kishin një shans 86 për qind më të madh për plakje të shëndetshme krahasuar me ata që ndoqën më pak atë model.
Edhe pse dieta mesdhetare është konsideruar prej kohësh si “standardi i artë”, duket se AHEAD po i futet seriozisht konkurrencës.
Pse është kjo e rëndësishme?
“Kërkimet e deritanishme janë fokusuar kryesisht në atë se si dieta ndikon në shfaqjen e sëmundjeve ose jetëgjatësinë”, tha profesori i të ushqyerit dhe epidemiologjisë në Harvard, Frank Hu.
“Ne donim të zbulonim: si ndikon dieta në cilësinë e jetës në vitet e mëvonshme – a mbeten njerëzit të pavarur, aktivë, mendërisht të qëndrueshëm?”
Megjithëse ky studim nuk vërteton shkakun dhe efektin e drejtpërdrejtë, lidhja midis dietës dhe plakjes së shëndetshme është mjaft e fortë për të shërbyer si provë e fortë në favor të ushqyerjes së duhur.
Ushqimi me bazë bimore si çelësi i vitalitetit
Profesorja Marta Gvas-Fere nga Universiteti i Kopenhagës përfundon: “Gjetjet tona sugjerojnë se modelet dietike të pasura me ushqime me bazë bimore, me një konsum të moderuar të produkteve të shëndetshme shtazore, mund të kontribuojnë ndjeshëm në plakjen e shëndetshme dhe të formësojnë udhëzimet e ardhshme dietike”.
Në përkthim: sa më herët të adoptoni zakone të shëndetshme, aq më të mëdha janë shanset tuaja për të arritur një moshë të madhe jetësore dhe pa sëmundje kronike. Dhe ndryshimi nuk është aq i vështirë – një pjatë me më shumë perime dhe një grusht arra në ditë mund të jetë një fillim i mrekullueshëm.