Pas 30 vjet zhvillim, fillon ndërtimi i teleskopit më të madh të botës!

Sot fillon ndërtimi i një prej projekteve të jashtëzakonshme shkencore të shekullit të 21-të. Array Kilometer katror (SKA) do të jetë radioteleskopi më i madh në botë kur të përfundojë në vitin 2028.

E përhapur në të gjithë Afrikën e Jugut dhe Australinë, me seli në MB, SKA synon t’u përgjigjet pyetjeve më të mëdha në astrofizikë. Ai do të kryejë testet më të sakta të teorive të Ajnshtajnit dhe do të kërkojë jetë jashtëtokësore.

“ Ky është momenti kur teleskopi bëhet realitet. Ishte një rrugëtim 30-vjeçar. Dhjetë vitet e para iu kushtuan zhvillimit të koncepteve dhe ideve. Dhjetë vitet e dyta u shpenzuan duke zhvilluar teknologjinë. Në dekadën e fundit janë përcaktuar detajet e projektimit dhe janë siguruar lokacionet, marrëveshjet ndërqeveritare dhe financimi”, tha Phil Diamond, drejtori i përgjithshëm i organizatës SKA.

Arkitektura fillestare e teleskopit do të përfshijë rreth 200 antena parabolike, ose pjata, dhe 131,000 antena të ngjashme me pemën e Krishtlindjes. Qëllimi është krijimi i një zone efektive grumbullimi prej qindra mijëra kilometrash katrorë, e cila do t’i japë SKA-së ndjeshmëri dhe rezolucion të paparë. Sistemi do të ketë një gamë frekuence prej 50 megaherz deri në një maksimum prej 25 gigaherz, gjë që do të mundësojë gjithashtu zbulimin e sinjaleve radio shumë të dobëta që vijnë nga burime kozmike miliarda vite dritë larg nga Toka.

LEXO EDHE:

Back to top button