Pasaportat e rreme britanike të disponueshme në rrjetin e errët (darkweb)”brenda pak minutash”

Sipas ekspertëve të sigurisë kibernetike, pasaportat e rreme po tregtojnë duart në rrjetin e errët me shpejtësi ‘të frikshme’. Dokumentet e falsifikuara janë renditur të plotë me informacionin e çmimeve dhe dërgesës nga ‘shitësit’ që veprojnë në forume të stilit eBay. Një shitës i pasaportave false, të ofruara në formën e skanimeve dixhitale, pohoi se ato ishin ‘100% origjinale’, me 499 në dispozicion.

Çmimi për artikull është renditur si 53,08 dollarë (43,92 £) ose 0,28675786 në kriptomonedhën XMR. Dokumentet e tjera personale që shiten në internet nga kriminelët përfshijnë patentat e drejtimit, emailet dhe fjalëkalimet e Netflix, kartat bankare me “balancat e njohura” dhe “një grup të plotë të të dhënave personale të identitetit në Mbretërinë e Bashkuar”.

Ndërmarrjet kriminale në rrjetin e errët – një shtresë e internetit ku lidhjet zakonisht janë të koduara dhe anonime – janë zbuluar nga rrjeti privat virtual NordVPN. Adrianus Warmenhoven, një ekspert i sigurisë kibernetike në ofruesin, tha: “Disponueshmëria e pasaportave false dhe shpejtësia me të cilën ato mund të merren është e frikshme. “Ky është një shembull klasik i kriminelëve përfitues në rrjetin e errët duke marrë vepra penale që nuk janë kryer dikur në shkallë të madhe dhe duke përdorur teknologjinë për t’i kthyer ato në industri gjigante në internet.

“Zbatimi i ligjit e ka të vështirë të mbajë hapin dhe rezultati është se, pavarësisht nga motivimi i blerësit, pasaportat false mund të merren brenda pak minutash”. Dy listime në një treg të errët të internetit reklamojnë “fullz” – zhargon mashtrues që do të thotë se artikujt vijnë me një paketë të plotë informacionesh mashtruese ose të vjedhura. Njëri reklamon ‘fresh UK Fullz’, i cili përfshin një pasaportë dhe një numër të Sigurimit Kombëtar që janë ‘të gjitha origjinale’ sipas shitësit.

Paketa e ID-së është pak më e shtrenjtë se një skanim i vetëm i pasaportës, kushton 99,53 dollarë (82,36 £) dhe gjithashtu mund të blihet në kriptomonedhë. Të tjerat përfshijnë patentat e shoferëve ‘të rreme fizike’ dhe pasaportat e Mbretërisë së Bashkuar. Skanimet janë të lidhura me verifikimin e identitetit në internet për dokumente të tjera dhe sisteme pagese si për Paypal dhe faqet e lojërave të fatit. William Taaffe, shefi operativ në Lockdown Cyber Security, iu drejtua konferencës vjetore të Midlands Fraud Forum javën e kaluar mbi mënyrën se si mashtruesit po përdorin teknologjinë për të synuar, mashtruar dhe zhvatur.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button