Pasaportat serbe për rusët: Beogradi rrezikon liberalizimin e vizave

Pasaportat serbe për rusët: Beogradi rrezikon liberalizimin e vizave

Në një artikull të titulluar “Serbia u jep shtetësinë rusëve”, revista “Fokus” shkruan në portalin e saj online se dhënia e përshpejtuar e nënshtetësisë serbe për rusët “vë në gatishmëri BE-në” dhe se “Serbia rrezikon vetë liberalizimin e vizave”.

Komisioni Evropian ka shprehur edhe një herë shqetësimin e tij për praktikën e Serbisë për dhënien e shtetësisë për shtetasit e Rusisë me procedurë të përshpejtuar.

“Ai u lejon qytetarëve rusë të hyjnë në zonën Shengen pa vizë”

Shkak për shqetësim janë rreziqet e mundshme të sigurisë në të gjithë Bashkimin. Zëdhënësi i Komisionit Evropian i bëri thirrje Serbisë që të rishikojë politikën e vizave në raport me Rusinë dhe të mos japë më nënshtetësi me procedurë të përshpejtuar, shkruan Fokus.

Mbetet e paqartë se çfarë hapash mund të ndërmarrë Komisioni Evropian nëse Serbia nuk rishikon politikën e saj të vizave. Fokus shkruan se krahas problemeve me shtetësinë, vendet e BE-së shprehin shqetësimin edhe për rritjen e numrit të emigrantëve të paligjshëm që hyjnë në Union përmes Serbisë.

“Rusët e mirë – Rusët e këqij”

Me rusët në Serbi merret edhe Tageskeitung i Berlinit, i cili shkruan: “Në Serbi jetojnë rreth 200 mijë rusë”. Ata janë të mirëseardhur – për sa kohë që nuk flasin kundër politikave të Putinit”, shkruan gazeta e Berlinit. Në tekstin e titulluar “Rusët e mirë – rusët e këqij” thuhet se lufta në Ukrainë ka qenë prej kohësh vetëm një temë dytësore në mediat serbe, “por ‘pushtimi rus’ po bëhet një temë gjithnjë e më e shpeshtë titullar. Disa shembuj: Rusët po blejnë bare në Beograd dhe Novi Sad. Rusët rrisin çmimet e qirave. Pothuajse 7,000 kompani ruse janë të regjistruara në Serbi. ADN-ja e Beogradit po ndryshon nën ndikimin e rusëve. Rusët dhe ukrainasit protestojnë së bashku në Serbi kundër luftës, aktivistëve rusë të paqes iu refuzua hyrja në Serbi. Këto janë disa nga titujt e gazetave serbe”.

Gazeta zvicerane: Emigrantët rusë po ndryshojnë sërish Beogradin

Gazeta shpjegon se rreth 30 mijë rusë kanë leje qëndrimi në Serbi. “Shumica prej tyre – nga perspektiva perëndimore – janë ‘rusë të mirë’: kundërshtarë të luftës, kritikë të Kremlinit, të orientuar në mënyrë demokratike, më të prirur ndaj kulturës perëndimore sesa ndaj vlerave që dominojnë në vendin e tyre.” Vëllezërit dhe motrat ortodokse sllovene në thelb janë të mirëpritur në një vend që mburret me statusin e një kandidati për anëtarësim në BE – të paktën për sa kohë që ata janë të qetë dhe nuk deklarohen publikisht politikisht. Pastaj autoritetet serbe i lënë të qetë. Përndryshe, ato mund të klasifikohen si rrezik sigurie”, shkruan Tageskeitung.

Lidhur me këtë, gazeta tregon se askush nuk u befasua kur aktivistit rus të paqes dhe kundërshtarit të Putinit, Peter Nikitin, iu refuzua hyrja në Serbi në aeroportin e Beogradit në korrik, edhe pse ai ka leje qëndrimi dhe familja e tij jeton në Serbi. . “Policia kufitare i ka thënë se po zbatojnë vetëm urdhrin e Agjencisë Serbe për Siguri dhe Informacion (BIA). Nikitin, i cili është themeluesi i organizatës joqeveritare Forumi Demokratik Rus, nuk është një rast i izoluar. Aktivistë të tjerë të paqes rusë kishin probleme të ngjashme”.

Sipas Kushtetutës, të huajt që jetojnë në Serbi kanë të njëjtat të drejta si serbët, shkruan në fund gazeta e Berlinit dhe përfundon: “Por kjo duket se vlen vetëm për disa njerëz: rusët që janë të pasur dhe mbajnë gojën mbyllur, mund të llogarisin. edhe për marrjen e nënshtetësisë serbe: që nga fillimi i vitit, 43 rusë kanë marrë pasaporta serbe”.

LEXO EDHE:

Back to top button