Patate të mbira: Të hamë apo jo?

Të gjithë i kemi në kuzhinë, por në kushte të veçanta mund të bëhen shumë të rrezikshme.

Patatet janë një ushqim që pothuajse gjithmonë e kemi në shtëpi sepse janë praktike, mund të përgatiten në shumë mënyra dhe njëkohësisht janë të shijshme dhe japin shumë energji. Nëse i ruani në një vend të errët dhe të freskët, do të qëndrojnë të freskëta më gjatë, por rrallë ndodh që një patate të mbijë para përdorimit, veçanërisht sepse zakonisht jetojmë në apartamente dhe nuk kemi mundësi ta ruajmë në një vend të freskët.

Zakonisht ne e shpërfillim faktin që ai depërtoi. Thjesht heqim cungët dhe e përgatisim ashtu siç e kemi imagjinuar. Megjithatë, jo çdo patate e depërtuar mund të hahet. Çfarë duhet kushtuar vëmendje?

Është e nevojshme të vlerësohet se sa kanë mbirë patatet – nëse filizat janë të shkurtër dhe nuk ka shumë ose ato tashmë janë rritur shumë. Sa më shumë të jenë, aq më shumë solaninë ka në patate, një substancë paksa toksike që mund të shkaktojë simptoma te njerëzit si dhimbje koke, diarre dhe të vjella.

Nëse filizat kanë mbirë pavarësisht ruajtjes së duhur, është mirë që patatet të inspektohen më me kujdes. Nëse zhardhoku është i butë dhe i rrudhosur përveç filizave, ka të ngjarë që ai të përmbajë një sasi të madhe solanine dhe nuk duhet të hahet më. Por nëse patatja është ende e fortë dhe ka formën e saj dhe ka depërtuar vetëm në disa vende, mos ngurroni të vazhdoni ta hani atë.

Një gjë është e qartë – filizat, si dhe pjesët e patateve që janë të gjelbra, duhet të hiqen. Atëherë nuk ka asnjë rrezik për shëndetin, edhe me patatet e depërtuara.

LEXO EDHE:

Back to top button