Përdorimi i dronëve në të cilët inteligjenca artificiale do të vendosë nëse do të vrasë objektivat njerëzore po i afrohet realitetit.

Përdorimi i dronëve në të cilët inteligjenca artificiale do të vendosë nëse do të vrasë objektivat njerëzore po i afrohet realitetit.

Armët autonome vdekjeprurëse, të cilat mund të zgjedhin objektiva me ndihmën e inteligjencës artificiale, po zhvillohen në vende të tilla si Kina, Shtetet e Bashkuara dhe Izraeli, shkruan The New York Times

Përdorimi i këtyre të ashtuquajturve “robotët vrasës”, thonë kritikët, do të ishte “shqetësues”, sepse makinat që nuk janë nën kontrollin e njeriut do të lejohen të vendosin jetën dhe vdekjen për ata në fushën e betejës.

Disa qeveri janë në favor të një rezolute detyruese të OKB-së për të kufizuar përdorimin e dronëve të AI, por ka nga ata (SHBA, Rusia, Izraeli, Australia, etj.) që janë kundër saj. Domethënë, këto vende janë për një rezolutë që nuk do të ishte detyruese.

“Kjo është një nga pyetjet më të rëndësishme për njerëzimin – cili është roli i njerëzve në përdorimin e forcës. Është një problem absolutisht themelor sigurie, ligjor dhe etik”, tha kryenegociatori i Austrisë për këtë çështje.

Sipas të dhënave të disponueshme publikisht, Pentagoni aktualisht po punon në vendosjen e tufave të dronëve të inteligjencës artificiale dhe sekretari i Forcave Ajrore të SHBA-së ka thënë se dronët e AI “do të kenë aftësinë për të marrë vendime vdekjeprurëse nën mbikëqyrjen njerëzore”.

LEXO EDHE:

Back to top button