Përfitime të shumta shëndetësore, por duhet të keni kujdes: Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse hani kivi?
Përfitime të shumta shëndetësore, por duhet të keni kujdes: Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse hani kivi?

Kivi është një frut tropikal që përmban kalium, folate dhe vitamina C dhe E. Ky frut sjell përfitime të shumta shëndetësore si ruajtja e shëndetit të zemrës dhe tretja më e mirë, por mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka.Lëkura e kivit është gjithashtu e ngrënshme dhe përmban një sasi të madhe të fibrave dhe vitaminës E.
Ai forcon shëndetin e zemrës
Nutricionistja Lauren Munich thotë se dhënia e prioriteteve të ushqimeve të pasura me kalium, si kivi, mund të ndihmojë në rritjen e kaliumit, i cili kompenson efektet negative të natriumit në presionin e gjakut, rrahjet e zemrës dhe ekuilibrin e ujit. Përveç kësaj, kivi është mesatarisht i lartë në fibra, me pak më shumë se dy gram për frut, gjë që kontribuon në shëndetin e zemrës.
Është i mirë për tretjen
Përfshirja e shumë fibrave në dietën tuaj ka përfitime të vërtetuara për reduktimin e kapsllëkut dhe për të ushqyer një mikrobiom të shëndetshëm. Një studim i vitit 2010 zbuloi se një enzimë në kivi, e quajtur aktinidin, ndihmon në zbërthimin e proteinave në traktin tretës.
Një lloj më i mirë
Kivi është i pasur me antioksidantë luteinë dhe zeaksantinë, të cilët luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e syve. Këto komponime janë të vetmet specie që grumbullohen në retinë. Ato mbrojnë nga dëmtimi i syrit duke i mbajtur qelizat të pastra nga radikalet e lira të dëmshme.
Mund të parandalojë aneminë
Kivi është burimi i vet i vitaminës C me 56 miligramë për çdo frut. Kjo është 62 për qind e marrjes së rekomanduar ditore për burrat dhe 75 për qind për gratë. Marrja e shumë vitaminës C në dietën tuaj të përditshme mund të ndihmojë në parandalimin e anemisë duke përmirësuar përthithjen e hekurit në trup.
Promovon humbjen e peshës
Një kivi përmban vetëm 44 kalori, që është një sasi shumë e vogël. Duke zëvendësuar ushqimet me kalori të lartë me kivi, ju mund të zvogëloni marrjen e përditshme të kalorive, gjë që do të çonte në humbje peshe.
Ruan nivelet e sheqerit në gjak
Ngrënia e ushqimeve me një indeks të ulët glicemik është veçanërisht e dobishme për diabetikët, sepse kjo do të thotë se këto ushqime mund të ndihmojnë në ruajtjen e menaxhimit natyral të sheqerit në gjak.
Por kivi rrit rrezikun e gurëve në veshka
Konsumimi i kivit mund të çojë në një përvojë që është krejtësisht e pakëndshme. Kivi është i pasur me oksalate, një përbërës natyror bimor që mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka. Nëse jeni të prirur ndaj këtyre gurëve të dhimbshëm, është e mençur të reduktoni ushqimet e pasura me oksalate.