Përmirëson kujtesën dhe përqendrimin: Një neurolog rekomandon 4 ushqime që janë ideale për shëndetin e trurit

Është e natyrshme dhe normale që truri të ndryshojë me moshën, kështu që me kalimin e moshës mund të shohim ndryshime që ndikojnë në aftësitë e të menduarit, planifikimit dhe zgjidhjes së problemeve, si dhe kujtesën dhe aftësinë për të kuptuar koncepte komplekse.

Dhe ndërsa ndryshimet e vogla njohëse përgjithësisht konsiderohen normale, disa njerëz përjetojnë vështirësi serioze.

Pavarësisht nëse truri vuan nga vështirësi më të lehta ose më të rëndësishme, dieta mund të luajë një rol të madh në ngadalësimin e ndikimit që mund të ketë plakja në këtë organ.

Dr Kiran F. Reinish, një neuroshkencëtar në Universitetin e Ohajos, zbuloi për Eat This 4 ushqime që ai shpesh u rekomandon pacientëve për të mbajtur trurin e tyre të shëndetshëm për aq kohë sa të jetë e mundur.

peshku

Një raport i vitit 2020 i botuar në revistën Frontiers in Aging Neuroscience zbuloi se konsumimi i peshkut mund të përmirësojë kujtesën tek individët e shëndetshëm.

 

 

 

“Dy racione peshku në javë janë të shkëlqyera për shëndetin e trurit, sepse acidet yndyrore omega-3 janë të dobishme në rindërtimin e mielinës”, thotë Dr Kiran.

Arra

Një studim i kryer nga kompania “Advances in Nutrition” zbuloi se studentët e moshës 18 deri në 25 vjeç që konsumonin 60 gramë arra në ditë kishin performancë më të mirë njohëse dhe mendim kritik sesa ata që nuk hanin arra.

“Nëse mund të toleroni arrat, hani ato. “Ato ndihmojnë në riparimin e dëmtimit të trurit duke rivendosur acidet yndyrore si dhe vitaminën E”, thotë Dr. Reinish.

Manaferrat

Konsumimi i frutave dhe perimeve të freskëta në baza ditore është diçka që doktor Reinisch u rekomandon pacientëve të tij, sepse ushqime të tilla përmbajnë vitaminë C si dhe antioksidantë të dobishëm për rikthimin e indeve të trurit dhe membranave qelizore. Veçanërisht të shëndetshme janë manaferrat që përmbajnë mikroelemente, mikroelemente dhe një nivel të lartë antioksidantësh që janë të dobishëm për rigjenerimin dhe restaurimin e funksioneve të trurit.

 

 

 

Shafran i Indisë

Kur dëshironi të merrni një shije paksa të ndryshme të gjellës, shtoni shafran i Indisë. Përbërësi aktiv, kurkumina, njihet si një agjent kundër plakjes dhe kundër kancerit, por gjithashtu ndihmon në ruajtjen e kujtesës.

LEXO EDHE:

Back to top button