Pesë arsye pse qentë kanë hundë të lagur

Pesë arsye pse qentë kanë hundë të lagur

Si pronar qeni, ndoshta keni vënë re se hunda e qenit tuaj është zakonisht e lagur.

Një hundë e lagur shpesh konsiderohet një shenjë se qeni është i shëndetshëm. Por ju duhet të keni pyetur veten pse hunda e qenve është e lagur? Ka një sërë arsyesh pse hunda e një qeni mund të jetë e lagur, World Dog Finder liston pesë më të zakonshmet:

Lëpin hundët nga zakoni

Të gjithë qentë lëpin veten vazhdimisht, dhe disa e kanë zakon të lëpin hundën. Mund të ketë një sërë arsyesh pse qeni juaj e bën këtë, por ato më të zakonshmet janë sepse hunda e tij është e ndotur dhe ai dëshiron ta pastrojë atë – nëse qenit tuaj i pëlqen të gërmojë dhe të fusë hundën në papastërti, ai me siguri do ta lëpijë hundën e tij. hundën për ta pastruar..

Për tu ftohur

Ju ndoshta e dini tashmë se qentë nuk mund të ftohen si njerëzit me ndihmën e gjëndrave të djersës. Për tu ftohur, ata marrin frymë me shpejtësi. Por qentë kanë një numër të vogël të gjëndrave të djersës në surrat dhe putrat e tyre. Epo, sasi të vogla djerse u dalin nga hunda kur duhet të ftohen, duke kontrolluar kështu temperaturën e trupit.

Ata mbledhin aroma

Një hundë e lagur e ndihmon qenin tuaj të marrë më mirë aromat nga mjedisi. Në këtë mënyrë, ata mund të ndjekin më lehtë një aromë specifike që është interesante për ta.

Thithja e lagështirës

Nëse keni një qen që i pëlqen të nuhasë shumë, hunda e tij mund të jetë vazhdimisht e lagur për shkak të lagështirës së mjedisit. Hunda e tij është në gjendje të thithë lagështinë në dhoma.

Foto: Pixabay/ LUM3N

Gjenetika

Për disa qen, gjenetika mund të ndikojë nëse qeni juaj do të ketë një hundë të lagur apo jo. Disa raca natyrisht kanë hundë të lagura, ndërsa të tjerat mund të kenë hundë të thatë. Pra, nëse nuk keni vënë re një hundë të lagur tek qeni juaj, kjo nuk duhet t’ju shqetësojë, përveç nëse qeni juaj shfaq disa simptoma të tjera që mund të tregojnë se ai është i sëmurë.

Kur duhet të shqetësoheni?

Një hundë tepër e lagur tek qentë mund të tregojë disa probleme shëndetësore. Sigurisht, ky nuk është gjithmonë rasti, por për sigurinë e qenit tuaj, është më mirë të dini se kur duhet të shqetësoheni dhe të kontaktoni veterinerin tuaj.

Mënyra më e lehtë është të shikoni nëse qeni ka mukozë. Nëse qeni juaj fillon të prodhojë më shumë mukozë, kjo mund të jetë një shenjë se diçka po e shqetëson atë. Ju gjithashtu duhet të kontaktoni veterinerin tuaj nëse mukoza ndryshon ngjyrën, si e gjelbër ose e verdhë.

Sigurisht, nëse vëreni hundë të lagur dhe pak gjak, kontaktoni menjëherë veterinerin, pasi kjo mund të tregojë për disa sëmundje infektive dhe në rastin më të keq për kancer.

LEXO EDHE:

Back to top button