Pesë profesionet më të paguara në Maqedoninë e Veriut

Nga të dhënat e fundit të publikuara nga Enti Shtetëror i Statistikave, shihet se pagat më të rritura në muajin qershor janë ato të bankierëve në vend, pra në sektorin e shërbimeve financiare, përveç fondeve të sigurimeve dhe pensioneve, ku gjegjësisht hyjnë bankat, përcjell FLAKA.

Ata u rritën me 20 përqind në qershor në krahasim me majin, ndërsa në qershor të këtij viti në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, ato u rritën me 23 përqind. Ose, pagat e bankave në qershor arritën në një mesatare prej 54,276 denarë, sipas statistikave.

Më i larti është akoma ai në sektorin e IT dhe arrin mesatarisht 65,536 denarë, i ndjekur nga sektori bankar, pastaj i ndjekur nga prodhimi në farmaci në vendin e tretë me 50.557. Në Top-5 është akoma sektori i minierave me 41.336 dhe fondet e sigurimeve dhe pensioneve me 40.784.

“Rritja e pagës mesatare neto është kryesisht për shkak të rritjes së pagës mesatare neto në sektorë: Aktivitete financiare dhe të sigurimeve (18.7 përqind), Miniera dhe gurore (15.2 përqind) dhe Arsim (12, 6 përqind). Një rritje e pagës mesatare mujore të paguar mesatare për çdo punonjës në krahasim me muajin e kaluar është regjistruar në sektorët: Aktivitete financiare dhe të sigurimeve (14.1 përqind), Miniera dhe gurore (6.3 përqind) dhe aktivitete profesionale, shkencore dhe teknike (4.3 përqind)”, thonë në një deklaratë nga ESHS.

Në qershor të këtij viti, pagat më të ulëta neto në vend u morën nga punonjësit në ambientet e akomodimit, agjensitë e udhëtimit dhe sektori i lëkurës. Ata morën pagat pak më shumë se 15,000 ose 16,000 denarë.

Të punësuarit nga sektori i lëkurës morën pagë mesatare neto prej 15.284 denarë. 16.549 u pranuan nga punonjësit e punësuar në ambientet e akomodimit, dhe 15.739 u pranuan nga punonjësit e angazhuar në përgatitjen e vakteve dhe shërbimit të ushqimit. Punonjësit në agjensitë e udhëtimit morën nga 15.660 denarë, dhe në aktivitetet e mbrojtjes dhe hetimit morën 16,167 denarë.

Paga mesatare neto në qershor të këtij viti arriti në 26.867 denarë, e cila krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar është një rritje prej 6.6 përqind.

LEXO EDHE:

Back to top button