Pesë rregulla që mbrojnë dhëmbët

Nëse e lani furçën tuaj para se të filloni të lani dhëmbët, sa kohë kaloni duke i larë ato …

Njerëzit kanë qëndrime të ndryshme kur bëhet fjalë për larjen e dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse ekspertët e kësaj fushe kohët e fundit shpjeguan se çfarë është e saktë dhe çfarë nuk është në ruajtjen e higjienës orale.

1. Një furçë dhëmbësh e thatë rrit fërkimet dhe hollon në mënyrë të pamjaftueshme substancat në pasta, ndërsa një furçë dhëmbësh e lagur e bën procesin e larjes së dhëmbëve më të këndshëm për shumicën e njerëzve. Dhëmbët duhet të pastrohen dy herë në ditë dhe të kalohen dy minuta për fërkim të hollësishëm, i cili nuk duhet të jetë i ashpër në mënyrë që të mos dëmtojë mishrat.

2. Smalti i dhëmbëve vuan për shkak të ëmbëlsirave dhe karbohidrateve, pasi enzimat në këto substanca ndikojnë në formimin e acidit që dëmton dhëmbët. Kjo është arsyeja pse nuk është mirë të lani dhëmbët menjëherë pas marrjes së lëngut, por së pari duhet të prisni për dhjetë minuta, pastaj të shpëlani gojën me ujë, dhe vetëm atëherë të përdorni një furçë dhëmbësh.

3. Nuk është mirë të shpëlani gojën pasi të keni larë dhëmbët, pasi në këtë mënyrë fluori largohet nga pasta e dhëmbëve. Përmirësimi i vërtetë në ruajtjen e dhëmbëve në tre dekadat e fundit është bërë i mundur nga fluori nga pasta e dhëmbëve.

4. Edhe “ujërat” e ndryshëm për heqjen e erës së keqe të gojës nuk janë plotësisht të sigurta, sipas dentistëve, të cilët vërejnë se ndonjëherë është më mirë të përdorësh probiotikë në vend të këtyre lëngjeve.

5. Shumë njerëz priren të zbardhin dhëmbët e tyre me mjete të ndryshme, por kjo mund të çojë në dëmtime dhe madje edhe në humbje të dhëmbëve, vërejnë ekspertët, duke shtuar se një dentist duhet të konsultohet para se të përdorni pastë dhëmbësh dhe produkte të tjerë për zbardhjen e dhëmbëve.

LEXO EDHE:

Back to top button