Pesë shenja paralajmëruese se po hani shumë karbohidrate
Edhe pse të gjitha karbohidratet i përkasin të njëjtës kategori makronutrientesh, jo të gjitha karbohidratet krijohen të barabarta. Ju ndoshta keni dëgjuar për karbohidratet e thjeshta dhe komplekse, por të kuptuarit e ndryshimit mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin tuaj.

Karbohidratet e thjeshta, që gjenden në ushqime të tilla si ëmbëlsira, karamele dhe pije me sheqer, treten shpejt dhe shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak. Në të kundërt, karbohidratet komplekse – që gjenden në fruta, perime, drithëra, arra dhe fara – treten më ngadalë, duke siguruar energji të qëndrueshme.
Nëse nuk jeni shumë aktiv ose tejkaloni sasinë e rekomanduar të karbohidrateve në ditë, mund të jeni duke konsumuar shumë. Ndërsa mund të jetë sfiduese për të përcaktuar, këtu janë pesë shenja që mund të sugjerojnë se po e teproni me karbohidratet.
E keni vënë re ndonjëherë që rrobat tuaja janë pak të ngushta apo se numri në peshore po rritet? Ngrënia e shumë karbohidrateve të thjeshta – si pica, patate të skuqura dhe ëmbëlsirat – mund të çojë në shtim në peshë. Këto karbohidrate të rafinuara shpesh janë të lehta për t’u tepruar dhe nuk kanë lëndë ushqyese thelbësore. Le të jemi të sinqertë, kur ishte hera e fundit që matët një pjesë të patate të skuqura? Shanset janë që ju e keni gjetur veten duke ngrënë pa mend direkt nga çanta.
Nëse jeni duke pirë çaj të ëmbëlsuar, duke hapur një lëng, duke pirë një frappuccino ose duke ngrënë një biskotë, karbohidratet e rafinuara mund të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak. Kur hani karbohidrate, trupi juaj i zbërthen ato në glukozë, një formë sheqeri që hyn në qarkullimin e gjakut. Glukoza është thelbësore për të ushqyer trupin tuaj, por konsumimi i tepërt dhe jo i llojit të duhur mund të çojë në rritje të vazhdueshme. Kjo jashtë orarit mund të çojë në sheqer të lartë në gjak, trigliceride dhe kushte kronike shëndetësore si diabeti i tipit 2.
Për të mbështetur nivelet e balancuara të sheqerit në gjak, kufizoni ëmbëlsirat dhe zgjidhni karbohidratet komplekse si drithërat dhe frutat.
Ndiheni të fryrë apo vuani nga kapsllëku? Ngrënia e shumë karbohidrateve të rafinuara, të tilla si buka e bardhë dhe ushqimet me sheqer, mund të pengojnë ushqimet me fibra të larta që mbështesin tretjen e shëndetshme.
Ushqimet e pasura me fibra si frutat, perimet, drithërat, arrat dhe farat janë thelbësore për të mbajtur gjërat të ecin pa probleme. Fibrat jo vetëm që parandalojnë kapsllëkun, por gjithashtu promovojnë rritjen e baktereve të shëndetshme të zorrëve dhe ndihmojnë ushqimin të lëvizë më lehtë nëpër traktin tretës, duke parandaluar fryrjen. Nëse dieta juaj është e pasur me karbohidrate të rafinuara, provoni t’i zëvendësoni me opsione të pasura me fibra.
Nëse pjata juaj është e mbushur kryesisht me karbohidrate të rafinuara, mund të humbisni lëndë ushqyese të rëndësishme që rritin energjinë që gjenden në ushqimet e pasura me proteina. Lëndët ushqyese si hekuri, që gjenden në viçin, ushqimet e detit, thjerrëzat dhe fasulet, ndihmojnë në transportin e oksigjenit në të gjithë trupin dhe mbështesin nivelet e energjisë. Ngrënia e shumë karbohidrateve të rafinuara dhe jo mjaftueshëm ushqime të pasura me proteina mund të çojë në ndjenja të lodhjes dhe mangësi të mundshme të mikronutrientëve.
Hulumtimet e reja kanë gjetur një lidhje midis marrjes së lartë të sheqerit dhe rritjes së rrezikut të depresionit tek të rriturit, duke sugjeruar se ngrënia e tepërt e sheqerit mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin mendor. Ndërkohë që depresioni duhet të trajtohet gjithmonë nga një profesionist, ndryshimet dietike si ulja e sheqerit mund të ndihmojnë.
Nga ana tjetër, studime të tjera tregojnë gjithashtu se ngrënia e ushqimeve shumëngjyrëshe, të pasura me lëndë ushqyese, si frutat dhe perimet, në fakt mund të përmirësojë disponimin tuaj. Ngrënia e 8 ose më shumë racioneve me fruta dhe perime çdo ditë i bën njerëzit të ndihen më të lumtur, përmirëson mirëqenien e tyre dhe ndjenjën e tyre të kënaqësisë.