Problemet shëndetësore që lindin nëse hani shumë karbohidrate
Shumë pëlqejnë të hanë karbohidrate, ndonjëherë edhe më shumë seç duhet.

Karbohidratet i përkasin kategorisë së makronutrientëve dhe janë të dobishëm, por jo të gjithë janë të njëjtë. Ju ndoshta keni dëgjuar për karbohidratet e thjeshta dhe komplekse, por të kuptuarit e ndryshimit mund të bëjë një ndryshim të madh për shëndetin tuaj.
Siç raporton Eat This, Not That, karbohidratet e thjeshta që gjenden në ëmbëlsira, ëmbëlsirat dhe pijet e gazuara treten shpejt dhe shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak. Nga ana tjetër, karbohidratet komplekse, të cilat janë të pranishme në fruta, perime, drithëra, arra dhe fara, treten më ngadalë, duke siguruar energji të qëndrueshme.
Karbohidratet janë të rëndësishme sepse janë burim energjie për organizmin, por është e rëndësishme të bëni kujdes që të mos e teproni me konsumimin e tyre. Dietologia Roxana Ehsani për Eat This, Not That thekson se “njerëzit që ndjekin një dietë standarde duhet të konsumojnë 225 deri në 325 gram karbohidrate në ditë”.
Përveç dozës së rekomanduar ditore, e cila shpesh ndryshon dhe ndryshon në varësi të individit, Ehsani veçoi treguesit më të zakonshëm shëndetësorë që tregojnë se po hani shumë karbohidrate.
Marrja e tepërt e karbohidrateve, si pica, patate të skuqura dhe ëmbëlsirat, mund të shkaktojë shtim në peshë me kalimin e kohës. “Këto karbohidrate të rafinuara shpesh janë të varfra me lëndë ushqyese dhe është shumë e lehtë t’i hamë tepër”, thekson dietologia.
Hulumtimet konfirmojnë të njëjtën gjë. Një studim zbuloi se rritja e marrjes së niseshtës ose sheqernave të shtuara me vetëm njëqind gramë në ditë mund të çojë në një shtim në peshë prej 1 deri në 1.5 kg gjatë katër viteve, raporton Eat This, Not That.

Pavarësisht nëse jeni duke pirë çaj të ëmbël, pije të gazuara ose duke ngrënë biskota, karbohidratet e rafinuara mund të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak. Në terma afatgjatë, kjo mund të çojë në nivele të larta të sheqerit në gjak, rritje të triglicerideve dhe kushte kronike si diabeti i tipit 2. Do të ishte më mirë të ndaloni konsumimin e këtyre pijeve dhe ushqimeve me kalimin e kohës, por edhe konsumimi i reduktuar mund të bëjë ndryshim.
“Karbohidratet e rafinuara, të tilla si buka e bardhë dhe ushqimet me sheqer, shpesh përjashtojnë nga dieta ushqimet e pasura me fibra që mbështesin tretjen e shëndetshme. “Ushqimet e pasura me fibra vegjetale, si frutat, perimet dhe drithërat, janë të nevojshme për të ruajtur tretjen e rregullt dhe për të parandaluar fryrjen”, shpjegon dietologia.
A ndiheni të uritur menjëherë pas një vakti? “Kabohidratet e rafinuara nuk ju mbajnë të ngopur sepse u mungojnë fibrat dhe uji që nxisin ngopjen”, shton ajo. Për shembull, një filxhan me tërshërë të gatuar ka katër gram fibra dhe pesë gram proteina, ndërsa një filxhan drithëra të ëmbëlsuara ka vetëm një gram fibra.

Konsumimi i tepërt i sheqernave të rafinuara, të tilla si ëmbëlsirat e përmendura tashmë, pijet e gazuara dhe të ngjashme, dhe marrja shumë e vogël e ushqimeve të pasura me proteina dhe hekur, mund të shkaktojë lodhje dhe mungesë të mikronutrientëve kyç. Në afat të gjatë, kjo mund të ketë një efekt negativ në shëndet, prandaj është e rëndësishme të hani një shumëllojshmëri ushqimesh të pasura me fruta dhe perime, veçanërisht nëse dëshironi të hani ushqime që konsiderohen të pashëndetshme.
Një problem tjetër që mund të vini re është ai i lëkurës. Nutricionistja thekson se “ushqimet me indeks të lartë glicemik, si ëmbëlsirat dhe karbohidratet e rafinuara, mund të nxisin inflamacionin në trup dhe të përkeqësojnë aknet”.

Karbohidratet e rafinuara ushqejnë bakteret në gojë që prodhojnë acide dhe dëmtojnë smaltin e dhëmbëve, gjë që përfundimisht mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve. Higjiena e duhur orale dhe vizitat e rregullta dentare janë një zgjidhje nëse dëshironi të vazhdoni të konsumoni karbohidrate të pasura me sheqerna të rafinuar dhe të keni dhëmbë të shëndetshëm.
Siç raporton Eat This, Not That, hulumtimi i ri lidh konsumin e lartë të sheqerit me një rrezik në rritje të depresionit. Edhe pse depresioni duhet të trajtohet profesionalisht, ulja e marrjes së sheqerit mund të ndihmojë. Në të njëjtën kohë, ushqimet e pasura me lëndë ushqyese si frutat dhe perimet mund të përmirësojnë disponimin dhe të rrisin ndjenjën e kënaqësisë.