Pse avionët privatë fluturojnë më lart se avionët komercialë?

Pse avionët privatë fluturojnë më lart se avionët komercialë?

Avionët privatë janë të njohur për luksin e tyre, por a e dini se fluturojnë më lart se avionët komercialë? Ka shumë arsye pse avionët privatë mund të arrijnë lartësi deri në 51,000 këmbë (15.5 km), ndërsa shumica e avionëve komercialë fluturojnë më poshtë.

Në mënyrë tipike, shumica e avionëve komercialë fluturojnë në një lartësi prej rreth 35,000 këmbë (10,7 km) dhe janë të certifikuar për të fluturuar deri në një lartësi prej 41,000 këmbë (12,5 km). Disa avionë janë të certifikuar për të fluturuar në lartësi më të larta, deri në 43,100 këmbë. Megjithatë, për shkak të kufizimeve të trafikut ajror, ata nuk mund të fluturojnë në mënyrë rutinore në këto lartësi. Megjithatë, shumica e avionëve privatë të mesëm dhe të mëdhenj zakonisht fluturojnë në një lartësi më të madhe dhe mund të fluturojnë deri në 51,000 këmbë.

Siguria Siguria

është një shqetësim kryesor për të gjithë avionët, por avionët privatë kanë më shumë fleksibilitet për sa i përket rregulloreve dhe sistemeve. Në rast të uljes së presionit, avionët komercialë duhet të zbresin shpejt në një lartësi të sigurt nën 10,000 këmbë për të siguruar oksigjen të mjaftueshëm për pasagjerët. Kjo kërkon karakteristika të veçanta të projektimit dhe pajisje sigurie, të tilla si maskat e oksigjenit.

Avionët privatë, megjithatë, mund të zbresin në lartësi më të ulëta më shpejt se avionët komercialë dhe kanë nivele të ndryshme të presionit të kabinës dhe furnizimit me oksigjen. Ata gjithashtu kanë më pak rrezik të dëmtimit të trupit nga dështimi i motorit, sepse motorët e tyre janë të vendosur në pjesën e pasme të avionit.

Avionët privatë janë më të shpejtë dhe më efikas.

Fluturimi në lartësi më të larta përmirëson performancën dhe ekonominë e karburantit. Në lartësi të mëdha, ajri është më i hollë dhe më i freskët, gjë që përmirëson efikasitetin e motorëve të avionëve dhe zvogëlon konsumin e karburantit. Sigurisht, kjo duhet të balancohet me karburantin e nevojshëm për të arritur ato lartësi, gjë që është më shumë problem për avionët komercialë më të rëndë. Avionët privatë përdorin më shumë ajër nga bërthama e motorit sesa nga ventilatori rreth tij. Kjo optimizon performancën e tyre në lartësi më të larta.

Rëndësi të madhësisë

Avionët privatë janë projektuar për të qenë efikas, me një raport më të mirë fuqie ndaj peshës sesa avionët komercialë. Kjo do të thotë se ata mund të ngjiten më shpejt dhe të mbajnë shpejtësi më të larta në lartësi më të larta, ku ajri është më i hollë dhe ofron më pak rezistencë. Aeroplanët komercialë, nga ana tjetër, janë më të rëndë dhe më të rëndë, me më shumë pasagjerë dhe ngarkesë në bord. Ata gjithashtu kanë nevojë për krahë më të mëdhenj për të mbajtur peshën e tyre në lartësi më të mëdha.

Një udhëtim më i rehatshëm

Moti dhe turbulencat ndikojnë gjithashtu në komoditetin dhe sigurinë e fluturimit. Në 35,000 këmbë, avionët komercialë janë tashmë mbi shumicën e fenomeneve të motit, por ata ende mund të hasin turbulenca. Avionët privatë mund t’i shmangin këto probleme duke fluturuar edhe më lart, ku ajri është më i qetë dhe më i pastër. Ata gjithashtu kanë më shumë mundësi për të ndryshuar drejtimin ose lartësinë nëse hasin mot të keq ose turbulenca.

Më pak trafik

Trafiku ajror është një tjetër faktor që ndikon në zgjedhjen e lartësisë. Avionët komercialë duhet të ndjekin shtigjet dhe lartësitë e paracaktuara të fluturimit, të cilat shpesh janë të mbingarkuar dhe të mbingarkuar. Kjo mund të çojë në vonesa dhe devijime, si dhe rritje të djegies së karburantit dhe emetimeve. Avionët privatë kanë më shumë liri për të zgjedhur rrugët dhe lartësitë e tyre, të cilat zakonisht janë më pak të zënë dhe më të drejtpërdrejtë. Kjo kursen kohë dhe para.

LEXO EDHE:

Back to top button