Pse disa bletë bëhen punëtore dhe disa bëhen mbretëresha?

Thënia “ju jeni ajo që hani” është veçanërisht e vërtetë për bletët femra, të cilat rriten ose në punëtore të vogla sterile ose në mbretëresha të mëdha pjellore, në varësi të dietës së tyre.

Deri më tani, shumë shkencëtarë mendonin se diçka në ushqimin që ushqeheshin mbretëreshat e reja – një sekret i quajtur pelte mbretërore – bënte ndryshimin.

Por një studim sugjeron se molekulat sinjalizuese në ushqimin e bletëve të reja punëtore ruajnë zhvillimin e tyre seksual.

Ai ushqim, një përzierje e polenit dhe mjaltit e quajtur “buka e bletës”, përmban një lloj të veçantë të mikroRNA (miRNA), molekula jo-koduese të ARN-së që ndihmojnë në rregullimin e shprehjes së gjeneve.

Për të zbuluar nëse këto miRNA ishin fajtori i vërtetë, shkencëtarët i shtuan ato në dietën e minjve të rritur në laborator.

Këto larva u zhvilluan më ngadalë, me trupa më të vegjël dhe vezore më të vogla se larvat që hanin ushqim të paplotësuar, raportuan ata në revistën PLOS Genetics.

Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se një ARN e zakonshme bimore në bukën e bletës çaktivizon një gjen që i ndihmon larvat të bëhen mbretëresha.

Pasi ushqehen, këto miRNA mund të hyjnë në zorrën e bletës dhe të përhapen në të gjithë pjesën tjetër të trupit, ku ndihmojnë në rregullimin e gjeneve kryesore, thanë shkencëtarët.

 Edhe pse vetëm miRNA e bimëve nuk mjafton për t’i kthyer mbretëreshat në punëtore, mbretëreshat e mundshme nuk duan të hanë “bukë të thjeshtë”.

LEXO EDHE:

Back to top button