Pse disa vezë pule janë të bardha dhe të tjera kafe?

Vezët e pulës mund të jenë me ngjyra të ndryshme, dhe është e zakonshme që në treg të gjenden vezë kafe dhe të bardha. Megjithatë, shumë njerëz nuk e dinë se çfarë i shkakton vezët të ngjyrosen ndryshe.

Përgjigja është në fakt shumë e thjeshtë. Ngjyra e vezëve varet nga raca e pulës. Për shembull, pulat Bell Leghorn bëjnë vezë me lëvozhga të bardha, ndërsa Plymouth Rock dhe Rhode Island Red bëjnë vezë me lëvozhgë kafe. Disa raca pulash, si Araucana, Ameraucana, Doncian dhe Lushi, bëjnë edhe vezë blu ose blu-jeshile.

Ngjyrat e ndryshme të lëvozhgave të vezëve vijnë nga pigmentet e prodhuara nga pulat. Pigmenti kryesor në lëvozhgat e vezëve kafe quhet protoporfirina IX. Përbëhet nga hemi, përbërësi që i jep gjakut ngjyrën e kuqe.

Pigmenti kryesor që gjendet në lëvozhgat blu të vezëve quhet biliverdin, i cili gjithashtu vjen nga hemi. Është i njëjti pigment që ndonjëherë u jep mavijosjeve ngjyrën e tyre dalluese blu-jeshile.

Lëvozhgat e vezëve gjithashtu mund të ndryshojnë në ngjyrë në të njëjtën racë pule, në varësi të dominimit gjenetik të zogjve individualë. Megjithatë, megjithëse gjenetika është faktori kryesor që përcakton ngjyrën e vezëve, edhe faktorë të tjerë mund të ndikojnë në të.

Për shembull, ndërsa pulat që bëjnë vezë kafe rriten, ato priren të bëjnë vezë më të mëdha dhe me ngjyrë më të çelur. Mjedisi i pulës, dieta dhe niveli i stresit gjithashtu mund të kenë njëfarë ndikimi në ngjyrën e guaskës. Këta faktorë mund ta bëjnë nuancën më të lehtë ose më të errët, por jo domosdoshmërisht ndryshojnë ngjyrën në vetvete. Raca është ende faktori kryesor kur bëhet fjalë për ngjyrën e vezëve.

LEXO EDHE:

Back to top button