Pse është mirë të pini rregullisht kakao të nxehtë?
Pse është mirë të pini rregullisht kakao të nxehtë?

Gjatë ditëve të ftohta të dimrit, shumë njerëz kërkojnë një filxhan kakao të nxehtë për t’u ngrohur. Por a është vërtet e mirë kjo pije e preferuar për shëndetin tuaj? Hulumtimet tregojnë se konsumimi i moderuar i kakaos cilësore mund të ketë efekte të shumta pozitive në trupin tonë.
Kakaoja e nxehtë mund të jetë një shtesë e shijshme dhe e shëndetshme në dietën tonë nëse konsumohet me moderim dhe përgatitet siç duhet. Duke zgjedhur pluhurin cilësor të kakaos dhe dozimin e kujdesshëm, ne mund ta shijojmë këtë pije të këndshme duke i siguruar trupit tonë lëndë ushqyese të rëndësishme. Megjithatë, kakaoja nuk duhet të konsiderohet si një kurë mrekullie, por më tepër si pjesë e një diete të ekuilibruar dhe të larmishme.
Për të maksimizuar përfitimet shëndetësore, duhet të zgjedhim pluhur kakao me një përqindje të lartë të lëndëve të ngurta kakao, të paktën 70%. Ekspertët rekomandojnë përdorimin e pluhurit natyral, të papërpunuar të kakaos, pasi shumë nga lëndët ushqyese humbasin gjatë përpunimit.
Është mirë që të përgatisni kakaon me qumësht (i skremuar ose me perime) dhe ta ëmbëlsoni në mënyrë të moderuar me ëmbëlsues natyralë si mjaltë ose shurup panje. Mund të shtoni edhe pak vanilje ose kanellë për shije më të mirë. Është e rëndësishme të shmangni përzierjet e gatshme që shpesh përmbajnë shumë sheqer dhe aditivë.
Kakaoja është e pasur me antioksidantë, veçanërisht flavonoidë, të cilët kanë efekte anti-inflamatore dhe reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Gjithashtu përmban minerale të rëndësishme si magnez, hekur, zink dhe selen që forcojnë imunitetin. Një filxhan kakao (250 ml) përmban rreth 193 kalori, 9 gram proteina dhe është një burim i mirë i kalciumit dhe kaliumit.
Nutricionistët rekomandojnë një filxhan (200 ml) kakao të nxehtë çdo mëngjes për shëndet dhe energji më të mirë gjatë gjithë ditës. Për të rriturit, konsumimi i moderuar i 1-2 filxhanëve në ditë është i sigurt. Fëmijët dhe adoleshentët duhet ta konsumojnë më rrallë, 2-3 herë në javë, për shkak të përmbajtjes së kafeinës dhe teobrominës.

Edhe pse çokollata e zezë është një burim i njohur i magnezit , pluhuri i kakaos në fakt përmban më shumë nga ky mineral. Një lugë gjelle pluhur kakao (rreth 5 gramë) siguron rreth 27 mg magnez, ndërsa një copë çokollatë e zezë (28 gramë) përmban 64 mg. Kakao ka përparësi sepse përmban më pak kalori dhe yndyrë se çokollata.
Konsumimi i rregullt i kakaos mund të kontribuojë në:
- Përmirësimi i humorit dhe reduktimi i stresit
- Forcimi i imunitetit
- Përmirësimi i funksionit të trurit dhe kujtesës
- Ulja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës
- Përmirësimi i kontrollit të sheqerit në gjak
Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se konsumimi i tepërt mund të çojë në efekte anësore si pagjumësia ose probleme me tretjen për shkak të përmbajtjes së kafeinës dhe teobrominës.