Pse gjithnjë e më shumë joduhanpirës sëmuren nga kanceri i mushkërive?

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjes nga kanceri tek gratë dhe të dhënat tregojnë se më shumë gra vdesin nga ky lloj kanceri sesa nga kanceri i gjirit, vezoreve dhe zorrës së trashë.

Shoqata Amerikane e Mushkërive raporton se shkalla e kancerit të mushkërive është rritur me 79 për qind në popullatën femërore gjatë 40 viteve të fundit, ndërsa ato janë ulur me 43 për qind te meshkujt.

Siç raportoi The Conversation, për herë të parë në histori ka më shumë gra të diagnostikuara me kancer të mushkërive sesa burra. Disa kërkime sugjerojnë se kjo është për shkak se gratë janë pak më të ndjeshme ndaj efekteve kancerogjene të ekspozimit ndaj tymit të duhanit, duke përfshirë tymin e dorës së dytë, dhe kështu mund të zhvillojnë kancer të mushkërive pas më pak vitesh duhan sesa burrat.

Gjithashtu, onkologu Estelamari Rodríguez thekson se shumica e njerëzve të diagnostikuar së fundmi me kancer të mushkërive nuk janë duhanpirës aktiv dhe deri në 20 për qind e grave të prekura nuk kanë ndezur kurrë një cigare.

Përveç pirjes së duhanit, ka disa faktorë të tjerë rreziku që lidhen me kancerin e mushkërive që mund të shpjegojnë pse më shumë joduhanpirës e zhvillojnë këtë gjendje vdekjeprurëse. Këto përfshijnë një histori familjare të kancerit, ekspozimin ndaj asbestit, radonit dhe rritjes së ndotjes së ajrit, shpjegon Rodriguez.

Ekspozimi ndaj kancerogjenëve në vendin e punës, i cili kryesisht përfshin thithjen e kimikateve si arseniku, silikoni dhe nikeli, është ende një problem në pjesë të caktuara të botës, ndërsa rreziku potencial i kancerit të mushkërive nga thithja e tymit nga cigaret elektronike të njohura është ende. në fazën e kërkimit.

LEXO EDHE:

Back to top button