Pse mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës?

Pse mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës?

Me siguri keni dëgjuar për thënien e vjetër që na këshillon të hamë mëngjes si mbretër, drekë si princa dhe darkë si të varfër. Një studim i Universitetit të Nju Jorkut jep një konfirmim shkencor të kësaj mençurie.

Studiuesit ndanë 10 persona me prediabet dhe obezitet në dy grupe. Grupi i parë kufizoi marrjen e kalorive për tetë orët e para të ditës dhe agjëroi për 16 orët e mbetura. Grupi i dytë konsumoi 50% të kalorive ditore pas orës 16:00 për shtatë ditë.

Ata arritën në përfundimin se konsumimi i shumicës së kalorive ditore në orët e para të mëngjesit jo vetëm parandalonte shtimin në peshë, por edhe stabilizonte nivelet e sheqerit në gjak.

Një mësim i shkurtër mbi agjërimin

Rezultatet e këtij eksperimenti ofrojnë një pasqyrë interesante mbi zakonet tona të të ngrënit dhe kohën e marrjes së ushqimit. Por çfarë dimë për agjërimin dhe pse është bërë kaq popullor vitet e fundit?

Agjërimi, si metodë e heqjes dorë nga ushqimi dhe pijet për një periudhë kohore, nuk është një koncept i ri. Është përdorur me shekuj për arsye të ndryshme – shpirtërore, kulturore dhe shëndetësore. Ideja e tij themelore është të lejojë trupin të pushojë nga procesi i vazhdueshëm i tretjes, i cili inkurajon trupin të përdorë burimet e energjisë së ruajtur.

Agjërimi mund të mendohet gjithashtu se përmirëson qartësinë mendore dhe përqendrimin dhe ndihmon në zhvillimin e një qëndrimi më të ndërgjegjshëm, mirënjohës dhe të ndërgjegjshëm ndaj ushqimit. Kështu ne mund të bëhemi më të vetëdijshëm për vlerat dhe rëndësinë e ushqimit dhe të ndihemi më mirënjohës për vaktet që hamë.

Kuptimi i një mëngjesi cilësor

Siç sugjeron studimi nga Universiteti i Nju Jorkut, marrja e ushqimit mund të jetë po aq e rëndësishme sa ushqimi që hamë. Energjia e siguruar nga një mëngjes ushqyes përcakton ritmin për pjesën tjetër të ditës.

Mëngjesi jo vetëm që zgjon metabolizmin, por gjithashtu na jep energji, përmirëson përqendrimin dhe zvogëlon dëshirën për ushqime të pashëndetshme më vonë gjatë ditës. Përveç kësaj, marrja e hershme e kalorive mund të jetë çelësi për ruajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak. Me hulumtimet dhe tendencat më të fundit në botën e të ushqyerit, një gjë është e sigurt – një mëngjes i mirë dhe të jemi të vetëdijshëm se kur hamë mund të kenë një ndikim të madh në shëndetin tonë të përgjithshëm.

Pra, mos e anashkaloni mëngjesin dhe dëgjoni trupin tuaj – ai e di se çfarë është më e mira për ju!

LEXO EDHE:

Back to top button