Pse nuk duhet të mbuloni ushqimet e mbetura me letër alumini?

Pse nuk duhet të mbuloni ushqimet e mbetura me letër alumini?

Edhe pse gjatë paketimit të mbetjeve, zakonisht kapim letër alumini për të mbuluar enën e ushqimit, sërish nuk duket se është zgjidhja më e mirë.

Folia është e shkëlqyer për gatim, por për ruajtje nuk siguron mbrojtje të plotë nga ajri, gjë që nxit përhapjen e baktereve dhe rrjedhimisht prishjen e ushqimeve, të cilat mund të rrezikojnë shëndetin.

Ushqimi i mbetur në frigorifer zakonisht mund të zgjasë deri në katër ditë dhe mund të përdoret përsëri nëse është i mbyllur mirë dhe i ruajtur siç duhet. Për shumicën e njerëzve, mbulimi i një pjate me fletë metalike dhe lënia e saj në frigorifer është një mënyrë e shpejtë dhe e lehtë për të ruajtur ushqimin. Megjithatë, mbështjellja e ushqimit me letër alumini është gjithashtu një mënyrë e lehtë për të ekspozuar veten ndaj rreziqeve shëndetësore.

Ashtu si ne kemi nevojë për ajër për të marrë frymë, bakteret kanë nevojë për ajër që të lulëzojnë. Disa baktere, si stafilokokët dhe Bacillus cereus, të cilat shkaktojnë sëmundje të shkaktuara nga ushqimi, prodhojnë toksina që nuk shkatërrohen nga temperaturat e larta të gatimit. Kur një vakt i nxehtë lihet në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë, bakteret përhapen me shpejtësi.

Përdorimi i letrës së aluminit për të mbuluar ushqimin paraqet të njëjtin rrezik sepse nuk e lë ushqimin plotësisht pa ajër. Kur ajri është i pranishëm, ai lejon që bakteret të rriten më shpejt, kështu që ushqimi nuk do të jetë në gjendje të qëndrojë për një kohë të gjatë pa u prishur.

Nëse dëshironi të ruani mbetjet e mbetura në mënyrë të sigurt, këtu janë disa këshilla se si ta bëni këtë:

Lërini gjithmonë në enë të cekëta dhe hermetike për të shpejtuar procesin e ftohjes dhe për të parandaluar përhapjen e baktereve në ushqim.

Ftojeni ushqimin brenda dy orëve, para se bakteret të vijnë dhe të shkaktojnë dëme. Qumështi dhe produktet e mishit janë veçanërisht të prirur për përhapjen e baktereve, gjë që nxjerr në pah rëndësinë e përdorimit të kontejnerëve që nuk rrjedhin për të gjitha mbetjet. Hidhni ushqimin që ka qëndruar ulur për më shumë se dy orë.

Ruajtja e sigurt e mbetjeve do të thotë gjetja e kontejnerëve që nuk rrjedhin dhe rekomandohet veçanërisht përdorimi i pllakave të ripërdorshme më miqësore me mjedisin, të bëra nga qelqi, silikoni i cilësisë ushqimore dhe plastika pa BPA.

Në këtë mënyrë ju mund të kurseni para dhe të mbroni ushqimin e mbetur nga prishja.

LEXO EDHE:

Back to top button