Pse nuk duhet të porosisni një fetë limoni në pijen tuaj?

Mendoni dy herë herën tjetër kur kërkoni një copë limoni në pijen tuaj freskuese në një restorant, sepse studimet thonë se nuk është një opsion aq i shëndetshëm sa duket.

Një studim global nga Journal of Environmental Health vërtetoi se në dy nga çdo tre restorante në botë, fetat e limonit të testuara në laborator ishin të mbuluara me baktere që shkaktojnë sëmundje, duke përfshirë bakteret fekale. Janë zbuluar gjithsej 25 mikroorganizma të ndryshëm dhe potencialisht të rrezikshëm.

Gjasat që ky studim të dilte me rezultate të tilla tronditëse ishin në fakt mjaft të larta, sepse vërtet nuk mund të kontrolloni higjienën e punonjësve të restorantit.

Pothuajse nuk ka asnjë mënyrë për të kontrolluar se cili nga punonjësit nuk i lajnë duart pasi shkojnë në tualet. Pra, e vetmja mënyrë për të shmangur marrjen e baktereve të prirura ndaj sëmundjeve nga pijet tuaja është të siguroheni që stafi i restorantit të veshë doreza mbrojtëse.

Nëse keni një sistem relativisht të dobët imunitar ose jeni në moshë të shtyrë, atëherë keni një shans të lartë të sëmureni nga bakteret e dëmshme. Sidoqoftë, ata, sistemi imunitar i të cilëve zakonisht mund të përballojë bakteret shumë më vdekjeprurëse se limonët, nuk duhet ta shmangin atë.

Në fakt, kuzhina jonë me siguri prodhon më shumë baktere se çdo restorant në qytet. Studimet kanë treguar se mund të ketë deri në 200 herë më shumë baktere fekale në një dërrasë prerëse kuzhine sesa në një tas tualeti. Kështu që herën tjetër që të prisni një limon, sigurohuni që të vrisni bakteret përpara se ta shtoni në pijen tuaj të preferuar.

LEXO EDHE:

Back to top button